EMINA KARZIĆ: Javnost je potrebno stalno podsjećati na važnost zaštite okoliša

10. jan, 2024

Mediji igraju važnu ulogu u mnogo aspekata svakodnevnog života. Jedna takva je i promocija zaštite okoliša, a o tome, kao i općoj ulozi medija, smo razgovarali sa Eminom Karzić, urednicom programa Nezavisne televizije IC Kakanj, koja u medijima radi od 1995. godine. Njezino obrazovanje nije bilo nužno u medijskom smjeru, no ratne okolnosti postaju razlogom da promijeni svoja interesovanja, iako nije ni slutila da će njena profesija postati i ostati upravo novinarstvo.

OBJAVI.BA: Da li kroz rad primjećujete velike promjene u odnosu na proteklih 10 godina kada je u pitanju povjerenje publike u medije i kako im se prilagođavate?

KARZIĆ: Moram konstatovati da je prisutnost medija u našim životima mnogo veća danas nego prije 10 godina. Za povjerenje publike i tada kao i danas bilo je potrebno držati se etičkih principa u novinarstvu i tragati za istinitim i objektivnim informacijama. Mislim da TV  kuća u kojoj radim ne bi opstala punih 30 godina da se nije pridržavala ovih principa. Urednički kolegij na čijem sam čelu stava je i tada, a i danas, da je istinitost još uvijek najače načelo koje se mora očuvati, te samim time i povjerenje publike neće izostati.

OBJAVI.BA: Kao medij zagovarate zaštitu okoliša, da li u svojoj okolini primjećujete veći odziv i interesovanje građana kada su ove teme u pitanju?

KARZIĆ: Medij u kojem radim više od 20 godina implementira različite informativne i edukativne sadržaje koji su usmjereni na zaštitu okoliša. Nažalost, mi smo narod kojeg stalno treba podsjećati na značaj prirode koja nas okružuje i na odgovoran odnos prema njoj od strane svakog pojedinca. Doprinos medija u pravcu zaštite okoliša je vrlo važan i značajan jer može uticati na veću svjesnost javnosti i brigu o okolišu, ali i povećanje eko aktivizma, posebno kod mladih. U svim našim ekološkim programima javnosti predočavamo ključne probleme lokalne i šire zajednice i nastojimo animirati da se razmišlja, ali i djeluje ekološki. Kroz pomenute programe posebnu podršku pružamo nevladinim ekološkim organizacijama koje promiču eko aktivizam. Svakako vjerujem da se uz podršku medija povećava i svjesnost i zainteresovanost građana za čuvanje i zaštitu okoliša.

OBJAVI.BA: Kako kroz medijski sadržaj doprijeti do mladih?

KARZIĆ: Mladi su fokus u većini naših ekoloških projekata. Uvijek nam je cilj uticati na povećanje eko aktivizma i svjesnosti mladih o značaju zaštite okoliša. Radi bolje efektivnosti u samu ralizaciju naših eko projekata često direktno uključujemo djecu i mlade. Takvi programi postaju vidljiviji i gledaniji posebno za ovu populaciju, a time mlade alarmiramo i potičemo na intenzivnije razmišljanje i uključivanje u najbliža eko udruženja i proaktivno djelovanje.

OBJAVI.BA: Zašto je važna uključenost mladih u tematiku zaštite okoliša?

KARZIĆ: Zato jer bi mladi trebali biti nosioci progresa u svakoj lokalnoj zajednici. Oni djeluju bez prevelikih ličnih interesa i spremni su da učine nešto korisno za svoju zajednicu. Važno im je pružiti priliku, a oni će sigurna sam svoju snagu i energiju usmjeriti u opće dobro svih nas. Moramo biti svjesni da se iz ove populacije formiraju budući eko aktivisti koji nisu brojni, ali su dovoljno snažni da alarmiraju javnost po pitanju brige i zaštite okoliša.

OBJAVI.BA: Koliko je važna složnost i podrška lokalne zajednice kada je u pitanju zagovaranje Babina Tvrtkovca kao zaštićenog područja?

KARZIĆ: Pretpostavljam da je ona ključna. Djelovanje u pravcu zajedničkih interesa građana, nevladinih organizacija i organa samouprave, neminovni su u pravcu donošenja inicijativa o zaštiti okoliša. Ovdje moram istaći da su nevladine organizacije na području Zeničko-dobojskog kantona učinile veliki pomak u pravcu uspostavljanja dijaloga kojim će se, sigurna sam, otkloniti mnoge predrasude i prepreke u pogledu budućeg zaštićenog područja Babina Tvrtkovac.

OBJAVI.BA: Kako ste donijeli odluku o zagovaranju zaštite baš ovog područja?

KARZIĆ: Prateći dešavanja oko ove teme prepoznali smo da je ovo područje zaista značajno, jer se unutar njega nalaze izuzetni šumski predjeli, izletišta, kulturno-historijski spomenici, bogatstvo biodiverziteta je izuzetno izraženo sa rijetkim vrstama flore i faune. Također, više nevladinih udruženja se već nekoliko godina bori za usvajanje inicijative o zaštiti ovog područja, tako da smo vidjeli mogućnost i našeg medijskog doprinosa da se ova priča pozitivno završi.

OBJAVI.BA: Iz medijske perspektive, kakve su prognoze po pitanju zaštite okoliša u našoj zemlji i osvještavanju građana i građanki u BiH?

KARZIĆ: Svjedoci smo sve veće iskorištenosti prirodnih bogatstava u nošoj zemlji na temelju privrednog razvoja. Bosna i Hercegovina se treba u tom pravcu razvoja kretati, ali u isto vrijeme i donositi zakonske regulacije o zaštiti njenog prirodnog bogatstva. Ljudi su zainteresovani da štite te vrijednosti, ali kako sam na početku rekla javnost je potrebno stalno podsjećati i alarmirati na aktivnost u pravcu zaštite okoliša.

OBJAVI.BA: Koja bi bila Vaša poruka za kraj ovog intervjua?

KARZIĆ: Razmišljajmo što više o prirodi koja nas okružuje i budimo spremni, u skladu sa svojim mogućnostima, da stalno tragamo za rješenjima kako da budemo njeni zaštitnici. Budimo uvjereni da naš glas puno vrijedi u borbi za zdraviji prostor u kojem živimo.

Pin It on Pinterest

Share This