Ekstremne kiše bit će jače i češće, posljedice bi mogle biti teže od očekivanih

07. mar, 2024

Intenzitet i učestalost ekstremnih oborina eksponencijalno rastu s globalnim zagrijavanjem, što znači da razdoblja s iznimno obilnim kišama, koja mogu rezultirati katastrofalnim poplavama, postaju sve češća i intenzivnija kako se planet zagrijava, a posljedice bi mogle biti mnogo teže nego što smo očekivali, pokazali su rezultati istraživanja znanstvenika Potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja klime (PIK).

Da bi predvidjeli kakve će biti posljedice klimatskih promjena, znanstvenici se koriste klimatskim modelima, no pokazalo se da su ti najsuvremeniji klimatski modeli znatno podcijenili u kolikoj se mjeri ekstremne količine oborina povećavaju pod utjecajem globalnog zatopljenja. To znači da bi se ekstremne količine oborina mogle povećavati puno brže nego što to predviđaju klimatski modeli.

– Naše istraživanje upućuje na to da bi posljedice mogle biti mnogo teže nego što smo isprva mislili, kazao je jedan od autora studije, Anders Levermann s Potsdamskog instituta. 

– Ekstremne kiše bit će jače i češće i društvo se na to mora pripremiti, dodao je.

– Naša je studija potvrdila da se intenzitet i učestalost ekstremno obilnih oborina eksponencijalno povećavaju s globalnim zatopljenjem”, objašnjava Max Kotz, glavni autor studije objavljene u časopisu Journal of Climate.

Izvor: magazin.hrt.hr

Pin It on Pinterest

Share This