Ekosol: Sutra počinje prvi modul treninga za voditelje dramskih sekcija iz šest tuzlanskih srednjih škola

09. sep, 2020

U četvrtak, 10.9. i petak, 11.9.2020. godine od 12.00 do 16.00 sati na sceni Pozorišta mladih Tuzle (dvorana Kaleidoskop) realizuje se prvi modul treninga za nastavno osoblje iz šest srednjih škola uključenih u projekat „Parlamentarna debata – Rješavanje problema aerozagađenja u gradu Tuzla“ kojeg implementira Udruženje građana „Ekosol“ Tuzla u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle i Biciklističkim klubom Tuzla.

Trening za nastavno osoblje namijenjen je za  voditelje dramskih sekcija iz Gimnazije „Meša Selimović“ Tuzla, Srednje elektrotehničke škole Tuzla, Srednje mašinske škole Tuzla, Mješovite srednje škole Tuzla, Srednje hemijske škole i Srednje saobraćajne škole Tuzla. Namjera je da se voditeljima dramskih sekcija obezbijedi stručno usavršavanje o poboljšanju načina rada u dramskim sekcijama, te pokretanju školskog pozorišta u srednjim školama u Tuzli. Voditelji će tokom treninga dobiti osnovne informacije o dramskoj pedagogiji, formama klasičnog i primijenjenog pozorišta, elementima pozorišne predstave, tehnikama pisanja autorskog dramskog teksta, osnovama dramaturgije i režije, te metodama i oblicima rada s članovima dramskih sekcija u procesu organizacije rada i produkcije školskog pozorišta.

Do kraja godine, voditelji sekcija će, uz mentorstvo lidera i dramskih pedagoga Pozorišta mladih Tuzle, pripremiti šest igrokaza o temama aerozagađenja u Tuzli čime će praktično primijeniti stečeno znanje na treningu.

Realizator partnerske aktivnosti je Pozorište mladih Tuzle, u namjeri da se doprinese promociji drame kao sredstva u odgoju i obrazovanju u srednjim školama grada Tuzle. Treneri/edukatori su: Amila Beširović, master dramski i audiovizuelni umjetnik u polju primijenjenog pozorišta i Adnan Mujkić, magistar umjetnosti glumac, dugogodišnji dramski pedagozi Pozorišta mladih Tuzle.

Pin It on Pinterest

Share This