Ekosol održao okrugli sto o projektu: Nastaviti sa podizanjem svijesti o načinu zagrijavanja objekata

02. jun, 2021

UG “Ekosol” iz Tuzle protekle sedmice sumirali su projekat “Parlamentarna debara – Rješavanje problema aerozagađenja u Gradu Tuzla” na okruglom stolu za kojim su se našli gosti iz različitih sektora. Prije svega, tu su bili Ekosolovi partneri na projektu Pozorište mladih  Tuzla i profesori demokratije iz šest tuzlanskuh srednjih škola. Osim njih, učestvovali su i predstavnici/e Zavoda za javno zdravstvo TK, Ministarstva obrazovanja i nauke TK, Forme za zaštitu okoliša općine Lukavac, Službe za inspekcijske poslove Grada Tuzla, Sektora za okoliš Termoelektrane Tuzla, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK, Gradskog vijeća Grada Tuzla, Pedagoškog zavoda, Federalne inspektorice okoliša, kao i Centra za promociju civilnog društva, odosno projekta “Misli o prirodi!”.

Ekosol je prisutne upoznao sa tokom projekta, dosadašnjim aktivnostima i grupom djelovanja. Nakon izlaganja učenice iz Gimnazije “Meša Selimović” o prikupljenim podacima i informacijama na Javnim debatama, krenula je diskusija svakog člana okruglog stola.

Nakon višesatnih izlaganja različitih stavova i mišljenja, zaključilo se da je mnogo neinformisanih građana o načinu zagrijavanja objekata zbog čega su javni pozivi za subvenciju ugradnje toplotnih pumpi i peći na pelet, slabog odziva. Time se nastojalo uticati na ministarstva, uvođenjem u obrazovanje problematike aerozagađenja i rješavanje istog. Zbog visokih cijena toplotnih pumpi, uvođenjem tendera za domaće kompanije koje bi subvencionirale za razvoj i proizvodnju domaćih doplotnih pupmi, te mnogo drugi zaključci sa kojima se može dalje rukovoditi u pravom smjeru.

Ekosol će sa njima dalje djelovati na nadležne faktore i zajedničkim snagama rješavati ovaj itekako važan problem.

 

Pin It on Pinterest

Share This