Ekosol: Edukacija za učenike članove sekcija javne debate

23. okt, 2020

Nakon održanog treninga za profesore-voditelje sekcija Javne debate, ove sedmice u ponedeljak (19.10.2020 god.) i u četvrtak (22.10.2020 god) održali smo i trening za učenike-članove timova Javne debate.

Obrađene su iste teme kao i sa profesorima kako bi učenici zajedno sa njima bili što bolje upoznati sa problemom aerozagađenja u gradu Tuzla. Ponovno smo okupili grupu kompetentnih predavača kako bi obradili teme od samih uzročnika aerozagađenja, načina mjerenja aerozagađenja, posljedica po zdravlje, pa sve do zakonskih regulativa koje postoje ili bi trebale postojati u ovoj domeni.

Učenicima je prezentovano i takmičenje u sklopu kojeg se vrši spomenuta edukacija. Za nekoliko mjeseci se nadamo da će škole sa svojim profesorima i učenicima sekcija Javne debate pripremiti svoje dobijene teme na najbolji mogući način. Nadamo se da će probleme koje su dobili u svojim temama detaljnije objasniti, te pronaći zakonske regulative kojim bismo mogli djelovati da se trenutno stanje sa zagađenim zrakom promjeni.

Ovo je još jedan od načina podizanja svijesti građana o problemu aerozagađenja, te pronalaženja mogućih rješenja za trenutnu situaciju. Jedva čekamo takmičenje javnih debata da čujemo mišljenja mladih ljudi, učenika iz 6 srednjih škola u Tuzli.

Hvala puno školama i partnerima koji surađuju sa nama na projektu “Parlamentarna debata – rješavanje problema aerozagađenja u gradu Tuzla” koji se provodi u okviru šireg projekta “Misli o prirodi!” kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansira Vlada Švedske.

Pin It on Pinterest

Share This