EKO LIČNOST: Osobine ličnosti i pro-ekološki angažman

20. nov, 2023

Piše: Ena Osmanović, MA psihologije

Iako značaj očuvanja okoliša globalno nije podvrgnut diskusiji, već nekoliko godina unazad aktuelna je još jedna premisa podjela, ovaj put kada su u pitanju pro-ekološka ličnost i pro-ekološko ponašanje.

Naime, pokazalo se da priroda u svom timu ima osobe koje su sklone takvom proaktivnom i predanom eko pristupu a koje karakterišu određene zajedničke osobine.

Time su istraživanja pokazala da je pro-ekološka ličnost osoba koja ima izraženu osobinu Otvorenosti prema novim iskustvima kao i izražene osobine Ugodnost te Savjesnost, prema teoriji Velikih pet dimenzija ličnosti.

Također, pokazano je da viši nivo pro-ekološkog angažmana pokazuju mlađe osobe, ženskog spola, višeg obrazovanja.

Eko ličnost će biti zabrinuta o utjecaju problema okoliša na njenu porodicu, ali i druge nepoznate ljude ili društvenu zajednicu i ekosistem u cijelosti.

Ovakva osoba će pokazati tendenciju ponašanja koje podrazumijeva štednju energije, izbor eko-transporta, ekološko upravljanje otpadom i slično.

Dakle, ova osoba je neko ko ima viši nivo svijesti i širu sliku od onih koji ne demonstriraju pro-ekološko ponašanje.

Zašto je to tako?

Zašto u istom trenutku imamo osobe koje negiraju značaj očuvanog okoliša za nas i one koji glasno i demonstrativno ukazuju na naše propuste prema Majci prirodi.

Zašto imamo one koji traće svaku biljku, čistu kap vode ili čist zrak kao da igraju glavnu ulogu antiheroja u nekom apokaliptičnom filmu i one koji će da podnesu vlastitu žrtvu za bolje svih nas.

Osobe koje posjeduju otvorenost ka novom iskustvu, otvorene su i za jedinstvene i kompleksne stvari u životu te su povezane s estetikom. S obzirom da su suprotno otvorenim osobama osobe uskih shvatanja, jasno je zašto se ova osobina ličnosti vezuje za ekološki angažman koji predstavlja globalni utjecaj i globalnu ulogu.

Ugodnost kao crta ličnosti je povezana sa kooperativnošću, usklađenošću i brigom za druge što leži u temelju eko svijesti, a savjesnost je povezana sa pažnjom, organiziranošću i odgovornošću.

Upravo osoba koja nije savjesna, teže će usvojiti pro-ekološko ponašanje ukoliko ne prepoznaje i ne preuzima vlastitu odgovornost, kao i iz razloga pojave difuzije odgovornosti kojoj lako možemo podleći u slučaju ne preuzimanja odgovornosti za vlastitu ulogu ili utjecaj.

Difuzija odgovornosti je socio-psihološki fenomen koji se javlja kada razmišljamo kako će neko drugi napraviti ispravnu stvar i preuzeti odgovornost u naše ime a zapravo je jedini način da svi pođemo od sebe.

Zašto je važno da znamo koje to osobine/ crte ličnosti čine ekološki osviještenu osobu i ponašanje?

S obzirom da su crte ličnosti pod utjecajem i genetike i okoline, u jednom dijelu razvoja ličnosti možemo utjecati kroz odgoj, obrazovanje i usmjeravanje ukoliko znamo šta nam je cilj, naročito ako je cilj globalno pitanje.

Također, na osnovu rezultata ovakvih istraživanja možemo znati kome povjeriti važne eko projekte s ciljem da imamo autentičnog eko ambasadora, služeći se testovima ličnosti i usmjerenim treninzima s ciljem dodatnog razvoja takvih tendencija kod mladih koji će biti glas razuma.

Prepoznajmo eko-ličnosti oko nas, odajmo im priznanje i predajmo štafetu ovog maratona očuvanja okoliša kojeg ćemo svi zajedno trčati još mnogo godina koje slijede.

Pin It on Pinterest

Share This