Eko HUB Zenica dio međunarodne akcije Eco Kids Support

26. nov, 2020

Na poziv udruženja građana Čuvari/ke Fruške Gore (Srbija), uz udrugu Zeleni odred – forum (Hrvatska), te Koaliciju za održivi razvoj (Crna Gora), Eko forum Zenica aktivno će učestvovati u međunarodnoj ekološkoj akciji Eco Kids Support.

Cilj akcije je osvijestiti i najmlađe, djecu, na potrebu očuvanja dragocjenih, prirodnih resursa koji su sve više izloženi uništavanju, te da se proaktivno, na način primjeren uzrastu, uključe u borbu za njihovo očuvanje.

Želja nam je potaknuti dječju kreativnost kojom će svojim radovima, crtežima, pisanim sastavima, fotografijama, video materijalima i sl. nama odraslima objasniti šta njima znači zdrav i čist okoliš, nedirnuta priroda, te bistri potoci, rijeke i mora. Također, želja nam je potaknuti djecu da svojim djelima dočaraju emociju kada ugledaju opustošene šume, zagađene rijeke, osjete smrad odlagališta otpada ili gušenje zagađenim zrakom.

Akcija će se održati simultano u prijavljenim zemljama učesnicama, u trajanju od 5. do 15. decembra 2020. godine.
Pravo na učešće imaju djeca podijeljena prema uzrastu u tri kategorije:
– predškolski uzrast
– 1. do 5. razred osnovne škole i
– 6. do 9. razred osnovne škole.

Crteže, eseje, video materijale, fotografije i sl. na temu očuvanja prirode i okoliša slati isključivo elektronskom poštom, od 5. do 15. decembra 2020. na adresu superhero@ekoforumzenica.ba.

Nakon pregleda svih pristiglih radova, ocjenjivačka komisija Eko foruma 22. decembra 2020. izabrat će i objaviti najbolji rad u svakoj pojedinoj kategoriji, a autor će dobiti titulu LOCAL ECO SUPERHERO 2020.

Napomena:

Na svakom dostavljenom djelu mora biti navedeno ime i prezime autora, godine starosti, te, ukoliko je djelo nastalo u okviru organizirane školske (vrtićke) aktivnosti, i naziv škole (vrtića).
Budući da ćemo neke od radova odmah objavljivati na našoj Facebook stranici Eko forum Zenica, a neko od autora svoje djelo šalje samostalno, uz dostavljeno djelo OBAVEZNO je dostaviti i roditeljsku saglasnost za objavljivanje djela i identiteta autora!

Informacije:
Igda Lemeš – igda@ekoforumzenica.ba

Pin It on Pinterest

Share This