Eko HUB Široki Brijeg obilježio Svjetski dan čistih planina

05. nov, 2020

EKO ZH je kao koordinator Eko HUB-a Široki Brijeg, područje Županije Zapadno-hercegovačke, obilježio „Svjetski dan čistih planina“ u Parku prirode Blidinje, u podnožju planine Čvrsnice i Vrana. Obilježavanja ovog dana pokrenuto je od strane UN-a, s ciljem da nas podsjeti na značaj planina i njihovo sve veće onečišćenje i nemar prema planinama.

Planine su čuvari biološke raznovrsnosti, one nam osiguravaju čist zrak, vodu za piće i najljepše prostore za sport i rekreaciju. Međutim, ovi prostori su sve više izloženi negativnim utjecajima globalizacije, urbanizacije i masovnog turizma.
Podsjećamo planinare i ostale da pri svojim odlascima u planine , ne oštećuju prirodu ni na koji način, svoje smeće nose u dolinu i odlažu ispravno, a potrebe i aktivnosti svedu na održivu mjeru, čuvajući za svoje unuke ono što smo naslijedili od svojih djedova. Cilj akcije je skretanje pažnje javnosti na probleme planinskih područja, njihovu zaštitu i održivo gospodarenje.

Eko HUB Široki Brijeg formiran je u okviru projekta „Misli o prirodi!“ koji financira Vlada Švedske, a provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD).

Cilj obilježavanja ovog dana je cjelokupna društvena osviještenost, kako smo naveli i ranije, jer samo savjestan pojedinac može dovesti do pozitivnog pomaka.

Pin It on Pinterest

Share This