Eko HUB Široki Brijeg obilježio Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

16. sep, 2020

EKO ZH je kao koordinator Eko HUB-a Široki Brijeg, područje Županije Zapadno-hercegovačke, obilježio „Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača“. Obilježavanja ovog dana ima za cilj zaštitu ozonskog omotača kroz podizanje opće svijesti o potrebi zaštite ozonskog omotača koji čuva život na Zemlji od štetnih utjecaja Sunčevog zračenja, a važan je i za atmosfersku raspodjelu temperatura i utječe na klimu na Zemlji. Ozonski omotač ograničava štetno ultraljubičasto zračenje i njegovo dopiranje do Zemlje, što pruža zaštitu ljudskom zdravlju i čitavom eko sustavu. U nižim slojevima atmosfere ozon je polutant i djeluje štetno na biljke, ljude i vještačke materijale (plastika, guma). U urbanim sredinama u toku ljetnih mjeseci javljaju se epizode povišene koncentracije ozona kao vid zagađenja zraka.

Smanjenje debljine sloja ozonskoga omotača stvara opasnost za zdravlje ljudi i životnu sredinu. Posljedice UV zračenja visokoga intenziteta velike su i za biljni i životinjski svijet.

U Parku prirode Blidinje ovaj Dan je obilježen od strane mladih sudionika, koji su pokušali prikazati ljepote prirode i druženje, te važnost očuvanja prirodnih ljepota, a što nam je važno kako bi se podigla svijest o značaju očuvanja Ozonskog omotača, kako ne bi ostali bez prirode koja nam održava život na zemlji.

Eko HUB Široki Brijeg formiran je u okviru projekta „Misli o prirodi!“ koji financira Vlada Švedske, a provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD).

Cilj obilježavanja ovog dana je cjelokupna društvena osviještenost, kako smo naveli i ranije, jer samo savjestan pojedinac može dovesti do pozitivnog pomaka.

Pin It on Pinterest

Share This