Egzotične destinacije i briga o ekologiji

27. sep, 2023

Egzotične destinacije privlače veliki broj turista i turistkinja širom svijeta. Ljudi putuju na ove destinacije kako bi doživjeli nešto novo i jedinstveno. Očuvanje prirode i zaštita okoline postaju sve važniji aspekti turizma, pa su ekološki prihvatljive destinacije postale primamljivije turistima. One se brinu o očuvanju prirodnih resursa, smanjenju emisija štetnih gasova i brinu o očuvanju biodiverziteta.

U nastavku pročitajte koje su to egzotične destinacije koje se brinu o životnoj sredini i koje zbog toga i svih prirodnih ljepota koje pružaju vrijedi posjetiti.

Sejšeli

Sejšeli su egzotična destinacija koja će vam oduzeti dah svojom prirodom i ekološkim standardima. Ova prelijepa ostrvska zemlja smještena u Indijskom okeanu privlači posjetioce i posjetiteljice svojim netaknutim plažama, tropskim šumama i bogatim morskim životom. Ali ono što je posebno istaknuto je njihova posvećenost očuvanju prirode, upravo zato Sejšeli su prvi izbor za putovanje mnogih turista i turistkinja iz čitavog svijeta.

Sejšeli imaju više zaštićenih prirodnih rezervata, što znači da su ta mjesta pod strogom zaštitom kako bi se očuvala njihova jedinstvena flora i fauna. Ovo je posebno važno jer su dom mnogih rijetkih i ugroženih vrsta biljaka i životinja. Ovdje ćete pronaći endemske vrste koje nećete naći nigdje drugdje na svijetu.

Nacionalni parkovi na Sejšelima su još jedno pravo blago koje treba istražiti. Valée de Mai, jedan od najpoznatijih parkova, dom je endemskih vrsta biljaka kao što su Coco de Mer i takozvane “ljubavne palme“. Ovdje ćete se osjećati kao da ste kročili u neki davni svijet, gdje se priroda razvija bez ljudskog uticaja.

Morne Seychellois je još jedan nacionalni park koji vrijedi posjetiti. Ovdje možete uživati u pješačenju kroz gustu šumu i istraživanju različitih staza koje vode do prelijepih vidikovaca. Ovaj park je dom zaštićenih vrsta ptica, kao i rijetkih biljaka koje su prilagođene životu u tropskim uslovima.

Osim zaštićenih prirodnih rezervata, većina hotela i smještaja na Sejšelima primijenjuju ekološke standarde kako bi smanjili njihov uticaj na okolinu. Na primjer, većina je izgrađena od prirodnih materijala. Također, mnogi objekti sakupljaju kišnicu za zalivanje biljaka. Restorani na Sejšelima također koriste organske proizvode kako bi podržali lokalne poljoprivrednike.

Kostarika

Ova prelijepa srednjoamerička zemlja je pravi raj za ljubitelje i ljubiteljice prirode i avanture. Sa svojim zaštićenim područjima, kao što su Nacionalni park Tortugero i Nacionalni park Manuel Antonio, Kostarika nudi obilje mogućnosti za istraživanje i divljenje prirodnom bogatstvu.

Nacionalni park Tortugero je dom mnogim ugroženim vrstama, uključujući i kornjače koje dolaze na plaže da polažu jaja. Posmatranje ovog spektakla prirode je jedinstveno iskustvo koje će vas ostaviti bez daha. Takođe, možete se upustiti u avanturu vožnje kanuima kroz guste džungle, istraživati skrivene vodene puteve i napraviti savršene fotografije.

Nacionalni park Manuel Antonio je još jedno izvanredno mjesto, dom je mnogim vrstama divljih životinja, uključujući majmune, tukane, iguanaske i mnoge druge. Možete se prošetati kroz šumovite staze i uživati u predivnim plažama koje se protežu duž obale.

Mnogi hoteli i ekološki prihvatljivi smještaji u ovoj zemlji i koriste obnovljive izvore energije. Ovi objekti također primijenjuju reciklažu i smanjuju upotrebu plastike kako bi smanjili negativan uticaj na okolinu. Odsjedajući u ovim održivim smještajima, možete biti sigurni da doprinosite očuvanju prirode i podržavate lokalnu ekonomiju.

Tajland

Tajland je zemlja koja očarava svojim bogatstvom prirodnih ljepota i egzotičnim destinacijama. Ova zemlja je domaćim milionima turista i turistkinja svake godine, ali istovremeno se može pohvaliti i svojim ekološkim standardima i očuvanjem prirode.

Jedna od najpoznatijih ekoloških destinacija je ostrvo Koh Kood. Ovo predivno ostrvo se nalazi u Tajlandskom zalivu i poznato je po svojim ekološkim rizortima. Oni su izgrađeni od prirodnih materijala kao što su drvo i bambus, čime se smanjuje negativan uticaj na okolinu. 

Ovi rizorti primenjuju recikliranje i koriste obnovljive izvore energije. Turisti i turistkinje koji/e posete Koh Kood mogu uživati u prirodnom okruženju, netaknutoj prirodi i prelijepim plažama, znajući da podržavaju održivi turizam.

Još jedan ekološki dragulj Tajlanda je nacionalni park Khao Sok. Smješten u južnom dijelu zemlje, ovaj nacionalni park je dom jedne od najstarijih tropskih šuma na svijetu. Posjetioci i posjetiteljice mogu istraživati ovaj park pješice ili se upustiti u uzbudljivu vožnju kanuima. Khao Sok nudi neverojatnu raznolikost flore i faune i dom je brojnim vrstama ptica, što ga čini rajem za ljubitelje ptica.

Tajland se takođe ponosi svojim naporima u očuvanju morskog svijeta. Ostrvo Similan je poznato po svojim koralnim grebenima i bogatstvu podvodnog svijeta. Ovo područje je zaštićeno kao nacionalni park, što znači da su aktivnosti poput ribolova ograničene kako bi se očuvala priroda. 

Turisti i turistice koji/e posjete Similan mogu uživati u ronjenju i istraživanju podvodnog svijeta, upoznavajući se sa raznobojnim koralima, ribama i drugim morskim organizmima.

Tajland je svjestan važnosti očuvanja prirode i ekološke odgovornosti. Mnoge turističke agencije i hoteli u zemlji su se pridružili inicijativama za održivi turizam, s ciljem da smanje negativni uticaj na okolinu i podrže lokalne zajednice. 

Pin It on Pinterest

Share This