DVODNEVNA EDUKACIJA: Nemoj mi govoriti vijest, ispričaj mi priču

23. jun, 2023

U prostorijama Centra za promociju civilnog društva, 22. i 23. juna održan je dvodnevni trening za građane i građanke, članove i članice organizacija civilnog društva, aktiviste i aktivistice, stručnjake i stručnjakinje iz oblasti zaštite okoliša – koji se već aktivistički ili profesionalno bave okolišnim pitanjima te posjeduju znanje o toj temi.

Ova dva fantastična, inspirativna, edukativna i zanimljiva dana koja smo proveli sa još inspirativnijim ljudima – partnerima našeg projekta, mladim studentima, studenticama, aktivistima i aktivisticama.

Stekli smo nova znanja i vještine na temu Građanskog i multiplatformnog novinarstva, ali da smo prije 15 dana znali ono što danas znamo, ovaj trening bi nosio naziv “Nemoj mi govoriti vijest, ispričaj mi priču!” sa novinarkom Aidom Osmančević i novinarom Adisom Nadarevićem!

Sa Aidom smo razgovarali o važnosti podataka, informacija, vrstama medija, prenošenju različitih vrsta informacija široj javnosti kao glavnog zadatka medija, te analizirali nekoliko pozitivnih i nekoliko negativnih medijskih saopćenja, vijesti i poziva za medije, ali i izvještavanja o aktivnostima te postignutim rezultatima s ciljem boljeg i lakšeg razumijevanja.

Drugi, ujedno i posljednji dan ove interaktivne edukacije, sa Adisom bio je posvećen medijskoj etičnosti i njezinim principima, šta treba i šta ne treba raditi prilikom izvještavanja, nakon čega smo razgovarali o multiplatformnom novinarstvu, razumijevanju publike, te prilagođavanju sadržaja platformi kojoj je namijenjen.

“Ovaj vid edukacije važan je za mlade jer pruža uvid u različite životne sfere, širenje vidika, te nam daje priliku za druženjem i upoznavanjem sa novim ljudima. Došlo je vrijeme da se i mi mladi probudimo i postanemo aktivniji.” – rekla nam je jedna od učesnica, Rea Toman!

Do sljedećeg viđenja, vaš “Misli o prirodi!” 🍀

Pin It on Pinterest

Share This