Dodijeljene nagrade za najljepše jestive mini vrtove

15. sep, 2021

Danas su nas dobitnici/ce nagrada za najljepši mini jestivi vrt u 2021. godini počastili dragocjenim druženjem u prostorijama Centra za promociju civilnog društva.

Uživali smo u razgovoru sa Almom, Dinom i Sarom koji su istakli kako je kampanja „Ja sadim, a ti?“ jedna divna priča koja ih je potakla da se krenu baviti s urbanim vrtlarstvom. Kroz kampanju su se izrodila nova prijateljstva, a svakodnevni savjeti i razmjena sjemena i sadnica im olakšava da održavaju i uljepšavaju svoj jestivi mini vrt.

„Ovo je super hobi koji ispunjava moju svakodnevnicu i djeluje relaksirajuće nakon stresnog dana. Mislim da ću u budućnosti nastaviti da sadim i da ću proširiti svoj aranžman“, Alma Bešlić.

Dino Dizdarević je istakao kako su mu najkorisniji savjeti koje dobiva preko grupe „Ja sadim, a ti?, a njegov sin koji ima 5 godina mu redovno pomaže u održavanju njihovog urbanog mini vrta.

„Ranije nisam ništa sadila, osim orhideja. Nakon što sam se priključila kampanji „Ja sadim, a ti?“, dobila sam svoj paket i počela s uzgajanjem jestivih biljaka. Naučila sam također jednu fantastičnu stvar kroz kampanju „Ja sadim, a ti?“ a to je vrt bez motike, koji ću ja svojim prijateljima i prijateljicama prezentirati iduće godine“, istakla je Sara Baroš, pobjednica ovogodišnjeg izbora za najljepši mini vrt.

Video intervju možete pogledati OVDJE.

Naši dobitnici/e su osvojili sljedeće nagrade:

  1. Sara Baroš, Bihać – nature set propagatora i stol za sadnju
  2. Dino Dizdarević, Sarajevo – nature set žica za penjačice i nature kanta za kompost
  3. Alma Bešlić, Sarajevo – nature tresetne posude i balkonski stol

S obzirom na to da Azra Mujčić nije mogla da prisustvuje ceremoniji dodjele nagrada i da preuzme svoju nagradu, shodno pravilima izbora, nagrada je pripala sljedećoj rangiranoj osobi, u ovom slučaju Almi Bešlić.

Kroz kampanju „Ja sadim, a ti?“ pokazali smo da se hrana može uzgajati i u malim prostorima i u urbanim sredinama. Pridružite se i vi našoj maloj zajednici i započnimo malim koracima.

Uzgajanje, pa makar i jedne jedine jestive biljke u svome domu, učinit će nas posve drugačijom osobom.

Čekamo vas!

Pin It on Pinterest

Share This