Dodijeljene nagrade eko novinarkama i eko novinaru

15. dec, 2023

U junu 2023. godine Centar za promociju civilnog društva u okviru projekta “Misli o prirodi!” kojeg podržava Švedska, otvorio je treći nagradni konkurs za novinare i novinarke koji obrađuju teme okoliša u Bosni i Hecegovini, a sve sa ciljem motiviranja i nagrađivanja onih koji odgovorno, uticajno i pravovremeno izvještavaju na temu zaštite okoliša!

Na konkurs su se mogli prijaviti novinari i novinarke iz cijele Bosne i Hercegovine koji su u periodu od 1. juna 2022. godine do 30. juna 2023. godine izvještavali o okolišu. Za dva mjeseca, koliko je trajao nagradni konkurs, na adresu CPCD-a stiglo je preko 80 članaka, video priloga i fotografija, od kojih je 75 zadovoljilo postavljene kriterije.

U kategoriji Tekst, nagrada Lenovo laptop IdeaPad i ruksak za najbolji ocjenjeni članak, sa ukupno 86,66 boda osvojila je perspektiva i mlada novinarka portala mondo.ba Nikolina Damjanić iz Banja Luke. Nikolinu pobjedničku priču, naziva Ekološka opasnost: Da li znate koje su to “crne tačke” u Srpskoj? možete pročitati ovdje.

Nikolina Damjanić

U kategoriji Audio/video prilog, nagrada DJI OSMO mobile 6 gimbal za najbolji prilog sa terena, sa osvojena 88,33 boda osvojila je novinarka Radio-televizije BN, Vesna Vukimirović iz Doboja, za prilog KAD SE RIJEKE POBUNE: Devastacija korita naših rijeka velikih je razmjera, sve rijeke ugrožene?! koji možete pogledati ovdje.

Vesna Vukmirović

I na kraju, u kategoriji Fotografija, nagrada GoPro Hero 8 kamera, osvojio je novinara fotografa Dženata Drekovića iz Centra za istraživačko novinarstvo (cin.ba), Sarajevo za prateće fotografije članka Zagađivači rijeka van domašaja inspekcije koje možete pogledati ovdje. Dženat je odlukom tročlane komisije osvojio 85 bodova!

Dženat Dreković

Konačni poredak, kao i osvojene bodove novinara i novinarki koji/e su učestvovali/e u ovom nagradnom konkursu možete pronaći u nastavku:

  1. Bodovanje tročlane komisije
  2. Konačni poredak

Centar za promociju civilnog društva čestita pobjednicama i pobjedniku, te ohrabruje sve novinare i novinarke da nastave govoriti i pisati o temama koje se tiču zaštite okoliša u našoj zemlji.

Pin It on Pinterest

Share This