Danas je Dan zahvalnosti za vjeverice

21. jan, 2021

Prevela i prilagodila: Selma Gribajčević

Specijalistkinja za rehabilitaciju divljih životinja, Christy Hargrove, 21. januara 2001. godine osnovala je Dan zahvalnosti za vjeverice u Ashevilleu u Sjevernoj Karolini sa ciljem poboljšanja razumijevanja javnosti prema ovim životinjama, posebno u urbanim sredinama. Iako je općeniti stav da su vjeverice samo „nepoželjni gosti“ parkova, da li ste znali da je njihovo postojanje zapravo vrlo korisno za naš okoliš? Kako bi sačuvale orašaste plodove koje prikupe, vjeverice vrijedno sade sjeme plodova, koje vremenom izrastu u drveće i tako, sasvim slučajno (ili ipak – ništa nije slučajno u prirodi), pomažu u obnavljanju šuma. Vjeverice su zapravo vrtlarke!

Sve do sredine 19. vijeka vjeverice nisu bile prisutne u američkim gradovima. Kako bi imali vjeverice usred urbanih područja, radilo se na transformaciji krajolika sadnjom drveća i izgradnjom parkova. Također se trebao promijeniti način ponašanja ljudi, koji su vremenom razumjeli da je bolje da hrane životinje nego da pucaju na njih.

U Bosni i Hercegovini vjeverica ima u gotovo svim zajednicama, od nizijskih poplavnih do planinskih mješovitih i četinarskih šuma. Najčešća je u bjelogoričnim miješovitim i četinarskim, a nerijetko se pojavljuje i u voćnjacima, baštanskim i parkovskim površinama.

Vjeverica je aktivna danju. Vješto se vere i skače. U zimskoj sezoni je manje aktivna, ali ne spava „zimski san“. Hrani se raznim plodovima: orasima, žirom, lješnikom, sjemenkama četinara, ali i jajima ptica i njihovim mladuncima.

Ispričajte nam svoju omiljenu priču o vjevericama ili podijelite sliku vjeverica koju ste napravili.

Ovaj dan možemo obilježiti tako što ćemo:

  • Postaviti hranilicu za vjeverice i promatrati ih dok se hrane.
  • Otići u park i gledati vjeverice kako putuju od drveta do drveta. Promatranje vjeverica slično je promatranju ptica i gotovo je jednako fascinantno.
  • Pogledati dokumentarac o vjeverici da bismo saznali više o ovoj zanimljivoj životinji.
  • Koristiti #SquirrelAppreciationDay ili #DanZahvalnostiZaVjeverice za objavljivanje na društvenim mrežama.

 

Prevedeno sa:

https://nationaltoday.com/national-squirrel-appreciation-day/
https://nationaldaycalendar.com/squirrel-appreciation-day-january-21/

 

Pin It on Pinterest

Share This