Da li biste vi mogli bez svog automobila jedan dan u godini?

22. sep, 2021

Piše: Aida Nadarević

Opće poznata činjenica je da se, danas, više od milijardu motornih vozila kreće na cestama širom svijeta i ponekad se čini kao da nismo u mogućnosti izbjeći zagađenja, buke i opasnosti koje stvaraju.

Godine istraživanja otkrile su negativan uticaj automobila na okoliš. Na međunarodnoj konferenciji 1994. godine distribuiran je rad u kojem se raspravljalo o strategiji za smanjenje ovisnosti o automobilima. Krajem 1990-tih godina, projekti bez automobila planirani su i implementirani u različitim evropskim gradovima. 1997. godine Britansko udruženje za transport okoliša koordiniralo je tri godišnja dana bez automobila, a Španija, Italija i Francuska su slijedile slične projekte.

Dani bez automobila su stigli u Južnu Ameriku 2000. godine, kada je prvi put održan u Bogoti, a iste te godine je održan Evropski dan bez automobila. Od tada je to godišnji događaj za 46 zemalja i 2000 gradova širom svijeta.

Šta je cilj?

Jedan dan godišnje se odvaja za pokušaj izbjegavanja korištenja automobila i ima za cilj skinuti toplinu s planete Zemlje na samo jedan dan, potičući ljude da manje zavise od svojih svakodnevnih prijevoznih sredstava i umjesto njih, isprobaju alternative. Svjetski dan bez automobila osmišljen je tako da svi izbjegavamo korištenje vozila na jedan dan i odličan je za podizanje svijesti o velikoj količini zagađenja.

Da bi se razumjelo zašto je ovaj dan toliko važan, bitno je razumjeti zagađenje zraka, kako i koliko vozila tome doprinose. Zagađenje zraka upućuje na prisutnost stranih tvari u zraku  što se također može rezultirati prekomjernom količinom specifičnih nečistoća koje bi nam u protivnom nanijele štetu. Kada vozilo sagorijeva benzin, ispuštaju se zagađivači, a isparenja će pobjeći u zrak. Mnoge tvari koje dolaze iz vozila mogu uzrokovati oštećenja pluća, poput dušikovih oksida, otrovni spoj ugljika i vodika, ugljen monoksida.

Kako iskoristiti dan bez automobila?

Najbolji način obilježavanja Svjetskog dana bez automobila je jednostavno ne koristiti svoje vozilo. Ukoliko trebate negdje ići, prošetajte ili vozite biciklo. Obrazujte se o ulozi koju automobili imaju u budućnosti našeg okoliša. Istražite alternativne izvore energije za automobile. Pronađite način u svojoj zajednici da se krećete bez automobila. Provedite vrijeme sa svojom djecom dok hodate do škole.

Pored toga smanjujete trošenje vašeg vozila, štedite, imate niže troškove održavanja, smanjujete ugljenov otisak, ali i psihički vježbate.

Nije teško shvatiti zašto bi bilo korisno imati barem jedan dan godišnje u kojem nema automobila na cesti, zar ne?

Korištenjem bicikla pružate sebi, svom tijelu i okolini niz prednosti o kojima mnogi možda ne razmišljaju. Odličan su način da ostanete zdravi i učestvujete u nekim vježbama što će svakako donijeti nešto dobro u vašoj svakodnevnoj rutini. Djeca će razviti vještine ravnoteže, koordinacije i koncentracije, što također donosi promjene u drugim segmentima života, poput sticanja prijateljstva, boljeg rada u školi, ali i isprobavanja novih izazova, a ni odraslima neće škoditi! Jeste li probali? Ne zvuči loše!

 

Kada ćemo i možemo li mi jedan dan posvetiti prirodi i odreći se svakodnevne upotrebe automobila barem na jedan dan?

 

 

https://www.daysoftheyear.com/days/world-car-free-day/

https://nationaldaycalendar.com/car-free-day-september-22/

 

Pin It on Pinterest

Share This