“Da kuća” Elvire Serdarević najljepši mini jestivi vrt

29. jan, 2021

Pobjednica najljepšeg mini jestivog vrta za 2020. godinu, Elvira Serdarević nas je danas počastila dragocjenim druženjem u prostorijama Centra za promociju civilnog društva.

Uživali smo u razgovoru sa Elvirom koja je istakla kako je kampanja „Ja sadim, a ti?“ jedna divna priča koja ne samo da je povezala ljubitelje bilja, nego je potakla i mnoge druge koji do sada nisu imali iskustva na ovom polju da počnu sakupljati sjemena s namjerom da se okušaju u ovom korisnom hobiju.

Kroz kampanju su se izrodila i nova prijateljstva, te je Elvira iskoristila priliku da se prvi put uživo upozna sa još jednom vrijednom članicom kampanje, Arijanom Mangafić Aćimović. Kako kažu „Nema ljepše trajnice od prijateljstva“ i zaista jeste tako.

A kako je uopšte nastala pobjednička „Da kuća“?

Tetka sam dvojici malih vrtlara, Omar (4)i Khalel (2), koji mi rado pomažu, sade, zalijevaju, beru. Ljetos, dok je Khalel učio govoriti ( još uvijek uči), kad mu se pokaže određeni predmet npr. kuća, kanta, govorio bi „da“. Nakon toga je počelo „da kuća, da kanta…“. I zato „da kuća“. I dok vani vlada minus, unutra veselih 11 C, biljke radosne, a klijanje kelerabe je pravo iznenađenje. Dakle, iako se nije uspjela odbraniti od orkanskog vjetra, „da kuća“ se odlično drži na minusu. I dan je lijep.

Elvira je osvojila vrtnu radnu klupu i posudu za sađenje sa rešetkastom ogradom. Vjerujemo da će se nagrada dobro uklopiti u inovativnu i raznoliku „Da kuću“ i jedva čekamo da nas Elvira počasti novim slikama.

Kroz kampanju „Ja sadim, a ti?“ pokazali smo da se hrana može uzgajati i u malim prostorima i u urbanim sredinama. Pridružite se i vi našoj maloj zajednici i započnimo malim koracima. Uvijek je bolje ciljati na mali uspjeh koji nas motivira za korak dalje i skok više.

Svaki, pa i najmanji prostor u kojem se može staviti posuda sa malo zemlje, može da bude dio našeg mini jestivoga vrta. Niko ne tvrdi niti očekuje da moramo uzgojiti svu hranu koja nam je potrebna – pa to rijetko imaju i veliki farmeri. Ali uzgajanje, pa makar i jedne jedine jestive biljke u svome domu, učinit će nas posve drugačijom osobom!

Čekamo vas!

Pin It on Pinterest

Share This