CPCD u okviru projekta „Misli o prirodi!“ potpisao memorandume o saradnji sa 36 škola iz cijele BiH: Zajedno do odgovornih Eko škola

24. nov, 2020

Centar za promociju civilnog društva potpisao je danas memorandume o saradnji sa 36 škola koje će učestvovati u implementaciji Certifikacijskog mehanizma za Eko škole u okviru projekta „Misli o prirodi!“.

Škole iz 29 općina širom Bosne i Hercegovine, odabrane na osnovu javnog poziva, slijedit će metodologiju Certifikacijskog mehanizma Eko škola u BiH koja opisuje korake i aktivnosti koje škole treba da implementiraju da bi postale Eko škole. Osnovni cilj Certificiranog mehanizma Eko škola u BiH je uključiti očuvanje okoliša na principima održivog razvoja u rad odgojno-obrazovnih institucija u BiH, preko implementacije aktivnosti koje će uvesti vidljive promjene stavova i ponašanja u svakodnevnom životu i radu učenika/ica i uposlenika/ica škole, ali i šire društvene zajednice.

Školama će biti dodijeljen priručnik za ispunjavanje neophodnih uslova za dobijanje certifikata te priručnik s modulima o okolišnim/ekološkim jedinicma za osnovne i srednje škole što će omogućiti školama  da napreduju i razvijaju se u ovoj oblasti.

Današnjim potpisivanjem memoranduma i zvanično je počela saradnja Centra za promociju civilnog društva sa školama, odnosno implementacija Certifikacijskog mehanizma za Eko škole. Bila je to prilika i da se predstavnici/e škola upoznaju i porazgovaraju o svojim aktivnostima i pojedinačnim, ali i zajedničkim, očekivanjima od ovog projekta.

Tako će, naprimjer, OŠ „Ivo Andrić“ iz Banjaluke, koja već godinama vodi brigu o okolišu te ima i osvojenu prvu nagradu za najuređenije školsko dvorište u Banjaluci, prema riječima direktorice Željke Opačić, iskoristiti projekat, između ostalog, i za izradu botaničkog vrta u okviru škole. Ono što zasigurno jeste osnovni cilj, kazala je Željka, jeste omogućiti učenicima i učenicama da razviju svijest i steknu znanja o zaštiti okoliša koju će primijeniti u školovanju ali i u budućnosti. Dragan Predić, kao v.d. direktor OŠ „Mladen Stojanović“ iz Čelinca, također je istakao kako se nada da će kroz projekat dodatno uljepšati školsko dvorište ali i da će mlade osvijestiti i naučiti ih kako da se ponašaju prema okolini.

Predstavnici/e škola su se ipak saglasli i da će implementacija biti izazovna i zahtjevna, ali da ih to neće pokolebati.

„Svaki projekat nosi određene poteškoće, ali se nadam i vjerujem da će vaša podrška i naš rad rezultirati uspjehom“, poručila je Sabina Ćosić, direktorica Ekonomske i ugostiteljsko-turističke škole Mostar.

Jedan od izazova svakako će predstavljati i aktuelna epidemiloška situacija ali, kako je naglasio direktor OŠ „Meša Selimović“ Zenica Amir Zukić, odgovorno ponašanje, poštivanje propisanih epidemioloških mjera ali i korištenje novih digitalnih tehnologija u radu, zasigurno će omogućiti uspjeh.

Odabranim Eko školama bit će ponuđeni resursi – znanje kroz učešće na konferencijama, edukacijama i drugim projektnim aktivnostima, kao i materijalni resursi za unapređenje rada na zaštiti okoliša u iznosu od 6.000,00 konvertibilnih maraka po odabranoj školi. Kao odgovor na dešavanja uzrokovana pandemijom COVID 19, projekat „Misli o prirodi!“ integrirao je dodatne aktivnosti za škole. Planirano je da škole dobiju priliku da kreiraju vlastiti plan za prevazilaženje iznenadnih kriznih situacija, dobiju resurse za integraciju novih tehnologija u nastavu (priručnik i edukacija) i dezinfekcioni paket koji će im pomoći u borbi protiv korona virusa.

„Misli o prirodi!“, u okviru kojeg se provodi i Certifikacijski mehanizam Eko škola u BiH, trogodišnji je projekat koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.

Pin It on Pinterest

Share This