Čovjek, zdravlje i okoliš: Životna sredina kao faktor zdravlja (AUDIO)

23. maj, 2021

Radio ZENIT će u narednih 5 mjeseci emitirati serijal emisija “Čovjek, zdravlje i okoliš” u okviru kojih ćemo ugostiti stručnjake, aktiviste na polju zaštite životne sredine te govoriti o gorućim ekološkim problemima s ciljem pronalažena kvalitetnog i trajnog rješenja, te posebno istaknuti pozitivne primjere.

Također, ugostit ćemo i stručnjake iz oblasti zdravstva koji će nas upoznati s mogućim rizicima po zdravlje i bolestima iz životne sredine.

Serijal emisija počinjemo sa temom “Životna sredina kao faktor zdravlja”.

U prvoj emisiji gosti su Jakuta Imširović iz službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica, Afan Abazović, turistički i planinarski vodič Denis Samardžić, potpredsjednik Saveza izviđača Grada Zenice te Metalurški institut “Kemal Kapetanović” Zenica.

Razvojem industrije i savremene tehnologije došlo je do narušavanja svih elemenata životne sredine (vazduh, voda, zemljište). Djelovanjem čovjeka na životnu sredinu dolazi do najrazličitijih oblika aerozagađenja.

Zagađena životna sredina je jedan od uzročnih faktora za razvoj niza bolesti, kao što su karcinom, bolesti srca i krvnih sudova, bolesti dišnih puteva, alergije, sterilitet, neurološka oboljenja itd.

Klimatske promjene, koje su direktna posljedica narušavanja elemenata životne sredine, već danas predstavljaju naučno utvrđenu činjenicu. U Bosni i Hercegovini ima desetak hiljada divljih odlagališta otpada i nekoliko hiljada javnih odlagališta. Većina njih je pod slabom kontrolom, bez potrebnog ekološkog tretmana.

Pin It on Pinterest

Share This