Čovjek, zdravlje i okoliš: Zdravstvena ekologija i higijena (AUDIO)

04. jul, 2021

Radio ZENIT će u naredna 3 mjeseca emitirati serijal emisija “Čovjek, zdravlje i okoliš” u okviru kojih ćemo ugostiti stručnjake, aktiviste na polju zaštite životne sredine te govoriti o gorućim ekološkim problemima s ciljem pronalažena kvalitetnog i trajnog rješenja, te posebno istaknuti pozitivne primjere.

Također, ugostit ćemo i stručnjake iz oblasti zdravstva koji će nas upoznati s mogućim rizicima po zdravlje i bolestima iz životne sredine.

Emisije ćete premijerno moći poslušati u programu našeg radija svake druge nedjelje u 18 sati, a iste će biti reprizirane utorkom u istom terminu.

Četvrta emisija iz serijala “Čovjek, zdravlje i okoliš” nosi naziv “Zdravstvena ekologija i higijena”.

U četvrtoj emisiji gosti su Doc. dr. Nino Hasanica, stručni saradnik u Službi za školsku higijenu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Direktorica JU “Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica” Jasmina Gasal i Denis Samardžić, potpredsjednik Saveza i zviđača Grada Zenice.

Prvu definiciju javnog zdravstva dao je još 1920. godine Winslow i po toj definiciji javno zdravstvo je nauka i umijeće sprječavanja bolesti, produženja života i unapređenje fizičkog zdravlja i uspješnosti putem organiziranih napora zajednice u sanaciji okoliša, na suzbijanje zaraze u zajednici odgoju pojedinaca na načelima lične higijene, organizaciji medicinske i sanitarne službe za ranu dijagnozu i preventivno liječenje bolesti, te razvoj društvenog mehanizma koji će osigurat isvakom pojedincu u zajednici životni standard neophodan za održavanje zdravlja.

Potrebno je uočiti dvije osobine javnog zdravstva. Prva je da se bavi preventivnim a ne kurativnim aspektom zdravstvene zaštite, a druga je da se bavi zdravstvenim pitanjima na nivou zajednice a ne pojedinca.

Kompletnu emisiju možete poslušati na Zenit.ba.

Izvor:

Zenit.ba

Pin It on Pinterest

Share This