Čovjek, zdravlje i okoliš: Voda i zdravlje (AUDIO)

15. aug, 2021

Radio ZENIT će u naredna 2 mjeseca emitirati serijal emisija “Čovjek, zdravlje i okoliš” u okviru kojih ćemo ugostiti stručnjake, aktiviste na polju zaštite životne sredine te govoriti o gorućim ekološkim problemima s ciljem pronalažena kvalitetnog i trajnog rješenja, te posebno istaknuti pozitivne primjere.

Također, ugostit ćemo i stručnjake iz oblasti zdravstva koji će nas upoznati s mogućim rizicima po zdravlje i bolestima iz životne sredine.

Emisije ćete premijerno moći poslušati u programu našeg radija svake druge nedjelje u 18 sati, a iste će biti reprizirane utorkom u istom terminu.

Sedma emisija iz serijala “Čovjek, zdravlje i okoliš” nosi naziv “Voda i zdravlje”.

U sedmoj emisiji gosti su Safet Kubat, stručni saradnik za zdravstven uekologiju, Davor Šupuković, tajnik Udruženja građana Fojničani i projekt menažer na projektima ovog udruženja i Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak.

Higijenski ispravna voda za piće jedan je od osnovnih preduvjeta života i dobrog zdravlja. No, porazna je činjenica da gotovo dvije trećine ukupnog stanovništva Zemlje danas nema pitku vodu, te da se procjenjuje kako u svijetu dnevno umire 35.000 ljudi zbog bolesti uzrokovanih nedostatkom pitke vode i lošom kvalitetom vode.

Voda bi po definiciji trebala biti tekućina bez boje, okusa i mirisa.No, nije uvijek takva. A ako i jest, katkad sadržava otopine i dodatke koji se u njoj nikako ne bi trebali nalaziti, jer voda je “univerzalno otapalo”, koje na putu do naših slavina u manjoj ili većoj količini otopi gotovo sve na šta naiđe.

Otpadne industrijske vode zagađuju rijeke i jezera.Nažalost, nismo sigurnini u regijama gdje nema velikih tvornica i proizvodnih objekata.

Kompletnu emisiju možete poslušati na Zenit.ba.

Izvor:

Zenit.ba

Pin It on Pinterest

Share This