Čovjek, zdravlje i okoliš: Stanje okoliša i zarazne bolesti (AUDIO)

20. jun, 2021

Radio ZENIT će u naredna 4 mjeseca emitirati serijal emisija “Čovjek, zdravlje i okoliš” u okviru kojih ćemo ugostiti stručnjake, aktiviste na polju zaštite životne sredine te govoriti o gorućim ekološkim problemima s ciljem pronalažena kvalitetnog i trajnog rješenja, te posebno istaknuti pozitivne primjere.

Također, ugostit ćemo i stručnjake iz oblasti zdravstva koji će nas upoznati s mogućim rizicima po zdravlje i bolestima iz životne sredine.

Emisije ćete premijerno moći poslušati u programu našeg radija svake druge nedjelje u 18 sati, a iste će biti reprizirane utorkom u istom terminu.

Treća emisija iz serijala “Čovjek, zdravlje i okoliš” nosi naziv “Stanje okoliša i zarazne bolesti”.

U trećoj emisiji gosti su Rusmir Goletić, dr. veterinarske medicine I stručni saradnik za veterinarsko javno zdravstvo i ekologiju u veterinarskom zavodu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Profesor Samir Lemeš, predsjednik UO Udruženja Eko Forum Zenica i Džafer Dautbegović, uposlenik preduzeća Alba d.o.o. Zenica na poslovima kontrole kvaliteta.

Interes o zaštiti okoliša kroz historiju je bio malen i svodio se na sporadične slučajeve. Tokom industrijalizacije želja za profitom je bila iznad svijesti o potrebi očuvanja okoliša.

Prvi koraci i ekološko osvješćivanje dolaze tek poslije 1945. godine i to nakon što se zapaža da se broj bolesnih od određenih bolesti znatno povećava u industrijskim sredinama. Sjedinjene Američke Države i Narodna Republika Kina su najveći proizvođači onečišćenja u svijetu.

Kompletnu emisiju možete poslušati na Zenit.ba.

Izvor:

Zenit.ba

Pin It on Pinterest

Share This