Čovjek, zdravlje i okoliš: Prehrambene navike i zdravlje (AUDIO)

02. aug, 2021

Radio ZENIT će u naredna 2 mjeseca emitirati serijal emisija “Čovjek, zdravlje i okoliš” u okviru kojih ćemo ugostiti stručnjake, aktiviste na polju zaštite životne sredine te govoriti o gorućim ekološkim problemima s ciljem pronalažena kvalitetnog i trajnog rješenja, te posebno istaknuti pozitivne primjere.

Također, ugostit ćemo i stručnjake iz oblasti zdravstva koji će nas upoznati s mogućim rizicima po zdravlje i bolestima iz životne sredine.

Emisije ćete premijerno moći poslušati u programu našeg radija svake druge nedjelje u 18 sati, a iste će biti reprizirane utorkom u istom terminu.

Šesta emisija iz serijala “Čovjek, zdravlje i okoliš” nosi naziv “Prehrambene navike i zdravlje”.

U šestoj emisiji gosti su Dr.Jasmin Durmišević, uposlenik Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica iz odjeljenja za zdravstvenu ekologiju i higijenu, Uposlenik Doma zdravlje Zenica, doktor Ermin Suljić i Goran Dimitrieski, profesor tjelesnog odgoja i uposlenik Instituta za zdravlje i sigurnos thrane Zenica.

“Sve što putem hrane unosimo u organizam, gradi nas i mijenja, a o tome što smo unijeli ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život” je Hipokratova izjava koja bi nas trebala potaknuti da biramo one namirnice koje nas štite i koje pozitivno djeluju na naše zdravlje.

Raznolikost i umjerenost je osnova pravilne prehrane. Treba jesti raznoliku hranu jer samo tako možemo osigurati sve potrebne tvari, a i spriječiti preveliki unos nepoželjnih tvari. Idealno bi bilo rasporediti dnevni unos na 3 glavna obroka i 2 među obroka.

Medicina i nutricionizam u suradnji, sve više otkrivaju veliki utjecaj pravilnog načina života i prehrane na cjelokupno zdravlje stanovništva, a znanstvenici su potvrdili da pravilan način prehrane i zdrav i uredan život mogu biti preduslov u suzbijanju danas smrtonosnih kroničnih degenerativnih bolesti.

Kompletnu emisiju možete poslušati na Zenit.ba.

Izvor:

Zenit.ba

Pin It on Pinterest

Share This