Čovjek, zdravlje i okoliš: Fizička aktivnost kao faktor zdravlja (AUDIO)

18. jul, 2021

Radio ZENIT će u naredna 3 mjeseca emitirati serijal emisija “Čovjek, zdravlje i okoliš” u okviru kojih ćemo ugostiti stručnjake, aktiviste na polju zaštite životne sredine te govoriti o gorućim ekološkim problemima s ciljem pronalažena kvalitetnog i trajnog rješenja, te posebno istaknuti pozitivne primjere.

Također, ugostit ćemo i stručnjake iz oblasti zdravstva koji će nas upoznati s mogućim rizicima po zdravlje i bolestima iz životne sredine.

Emisije ćete premijerno moći poslušati u programu našeg radija svake druge nedjelje u 18 sati, a iste će biti reprizirane utorkom u istom terminu.

Peta emisija iz serijala “Čovjek, zdravlje i okoliš” nosi naziv “Fizička aktivnost kao faktor zdravlja”.

U petoj emisiji gosti su Goran Dimitrieski, profesor tjelesnog odgoja i uposlenik Instituta za zdravlje i sigurnos thrane Zenica, Direktorica JU “Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica” Jasmina Gasal, Denis Samardžić, potpredsjednik Saveza i zviđača Grada Zenice i Afan Abazović, turistički i planinarski vodič.

Fizička aktivnost sastavni je dio života. Fizičku aktivnost provodimo kroz svakodnevicu kada šetamo, okopavamo vrt, pospremamo kuću, izvodimo psa u šetnju. Druge oblike fizičke aktivnosti predstavljaju sportske i rekreativne aktivnosti koje možemo provoditi na različite načine. Iako smo svi već dobro upoznati s posljedicama fizičke neaktivnosti na zdravlje, slobodno vrijeme većina od nas još uvijek provodi sjedeći u automobilu, u uredu ili pred televizorom.

Također, potvrđeno je da redovna fizička aktivnost smanjuje stopu smrtnosti od niza hroničnih bolesti, poput kardio vaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka, dijabetesa i karcinoma debelog crijeva.

Već i umjerena fizička aktivnost u trajanju od samo 30 minuta na dan ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje pa je fizička aktivnost ove vrste dostupna svima.

Kompletnu emisiju možete poslušati na Zenit.ba.

Izvor:

Zenit.ba

Pin It on Pinterest

Share This