Certifikacijski mehanizam za Eko škole prezentovan u pet gradova širom Bosne i Hercegovine

28. sep, 2020

Centar za promociju civilnog društva u posljednjih nekoliko dana prezentovao je predstavnicima/ama osnovnih i srednjih škola iz gradova širom Bosne i Hercegovine Certifikacijski mehanizam za Eko škole, još jednan bitan segment projetka „Misli o prirodi!“, i mogućnosti uključivanja i podrške školama u okviru ovog projekta.

Naime, Eko škole su projektom „Misli o prirodi!“ definisane kao škole koje aktivno obraćaju pažnju na pitanja zaštite okoliša, kako u samoj školi tako i u lokalnoj zajednici, i to aktivnim učešćem u različitim aktivnostima, kao i razvojem nastavnog programa u oblasti zaštite okoliša. Škole u BiH imat će priliku da u okviru projekta „Misli o prirodi!“, ispunjavajući određene uslove, dobiju certifikat Eko škole, a sve detalje o tome predstavnicima/ama škola i zainteresovanoj javnosti u Mostaru, Blagaju, Širokom Brijegu, Zenici i Maglaju predstavila je savjetnica za zaštitu okoliša na projektu „Misli o prirodi!“ Sabina Jukan.

„Certifikacijski mehanizam Eko škola u BiH predstavlja metodologiju koja opisuje korake i aktivnosti koje škola treba provesti kako bi postala Eko škola. Osnovni cilj Certificiranog mehanizma Eko škola u BiH je uključiti očuvanje okoliša na principima održivog razvoja u rad odgojno-obrazovnih institucija u BiH, preko implementacije aktivnosti koje će uvesti vidljive promjene stavova i ponašanja u svakodnevnom životu i radu učenika/ica i uposlenika/ica škole, ali i šire društvene zajednice“, pojasnila je Jukan.

Prezentacije u pet navedenih mjesta organizovane su u saradnji sa Eko HUBovima sa sjedištima u tim mjestima, te su okupile predstavnike/ce škola iz opština i gradova koje ti HUBovi pokrivaju. Tako su prezentaciji u Mostaru prisustvovali predstavnici/e škola iz Mostara, Jablanice i Konjica; u Blagaju iz Blagaja, Stoca i Čapljine; u Širokom Brijegu iz Širokog, Gruda, Posušja i Ljubuškog; u Zenici iz Zenice, Kaknja, Visokog i Tešnja; te u Fojnici kod Maglaja iz Maglaja, Žepča, Zavidovića i Usore.

U skladu sa preporukama iz Informacije o početku školske godine i plana organizovanja rada osnovnih i srednjih škola i đačkih domova u školskoj 2020/2021. godini u Republici Srpskoj, a kojima su zabranjene sve posjete školama kao i posjete škola drugim institucijama, prezentacije školama iz ovog entiteta bit će tokom narednih nekoliko dana održane online, putem Zoom aplikacije. Certifikacijski mehanizam za Eko škole narednih dana će biti predstavljen predstavnicima/ama škola iz Banjaluke, Prijedora, Čelinca, Prnjavora, Dervente, Ljubinja, Nevesinja, Gradiške, Laktaša, Kozarske Dubice, Srpca, Trebinja, Glamoča, Jezera, Mrkonjić Grada, Ribnika, Šipova, Istočnog Novog Sarajeva i Pala.

Pin It on Pinterest

Share This