Centralna banka BiH: Istrajat ćemo u gradnji zgrade u Hastahani

10. sep, 2021

Izvor: Klix

 

Centralna banka BiH će istrajati na gradnji potrebnog objekta na svojoj parceli na prostoru Hastahane. Tvrde to u ovoj instituciji, uz navode da formalno-pravno nema nikakvih prepreka za donošenje rješenja o urbanističkoj saglasnosti.

Podsjetimo, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u junu ove godine donijela je zaključak da predložena izgradnja zgrade Glavne jedinice Sarajevo na prostoru Hastahane nije u skladu s odlukom Komisije o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH.Na upit šta se dešavalo od tada, u Centralnoj banci kažu da poduzimaju aktivnosti, ali da Općina Centar ignorira državnog investitora i projekt.

“Centralna banka Bosne i Hercegovine, putem opunomoćenog advokata, poslala je svoju analizu i ocjenu kompletne situacije i Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kao i Općini Centar. Također, poslala je, na zahtjev općinskih službi, i očitovanje u vezi s nalazom i mišljenjem općinskog urbaniste, međutim od tog posljednjeg dokumenta koji je Centralna banka uputila Općini Centar, prošlo je već više od dva mjeseca. Nikada nismo dobili povratnu informaciju niti je naš zahtjev riješen. Na takav način, Općina Centar kao ovlašteni i odgovorni autoritet za izdavanje urbanističkih saglasnosti i rješavanje zahtjeva, nastavlja kršenje zakonskih rokova za postupanje. Zbog ovoga smo već reagovali i kod drugih nadležnih institucija”, odgovorili su iz Centralne banke BiH na Klixov upit.

Lokacija nije nacionalni spomenik

Kako naglašavaju, nesporna je činjenica da parcela čiji je vlasnik Centralna banka BiH nije nacionalni spomenik, nego se nalazi u tzv. “zoni zaštitnog pojasa”.

“Ni po jednom propisu ili odluci ne postoji apsolutna zabrana gradnje u tom području. Svjedoci smo danas u Sarajevu, da su brojni građevinski zahvati započeti upravo u navedenoj zoni, bez bilo kakvih administrativnih prepreka, kao i da se dozvole za gradnju i postavljanje objekata u Općini Centar izdaju vrlo ažurno. To, međutim, nije slučaj sa zahtjevom Centralne banke”, kažu u banci.

Ističu i da je Centralna banka od samog početka naglašavala da će poduzeti sve aktivnosti u smislu adekvatnog upravljanja procesom građevinskih radova u slučaju pronalaska bilo kakvog predmeta koji bi mogao biti značajan s arheološkog aspekta.

“S tim u vezi, nisu nam jasna apsolutna odbacivanja odličnog projekta koji ni na koji način ne ugrožava prostor budućeg parka i zelene površine, za čije uređenje smo također iskazali opredijeljenost i ponudili svoje ideje”, kažu u Centralnoj banci BiH.
Kako dalje navode, prema trenutno važećem Regulacionom planu gradski centar “Marijin Dvor” lokalitet Hastahana i Odluci o provođenju izmjena i dopuna regulacionog plana gradski centar “Marijin Dvor” lokalitet Hastahana, parcela je određena kao građevinsko zemljište na kojem je predviđena izgradnja poslovnog objekta.

“S obzirom na to da odlukom komisije nije zabranjena gradnja u zoni zaštitnog pojasa u Z3 prostoru, kojem pripada i parcela Centralne banke, proizilazi da je postojeći regulacioni plan za ovaj lokalitet važeći pa smatramo da je neutemeljen stav da (bilo kakva) izgradnja objekata na ovoj parceli i ispod nje nije u skladu s odlukom. Sve ovo ukazuje na činjenicu da formalno-pravno nema nikakvih prepreka za izdavanje urbanističke saglasnosti, u skladu s Regulacionim planom”, smatraju u Centralnoj banci BiH.

Podsjećaju da Općina Centar nikada nije donijela nikakvo rješenje po zahtjevu Centralne banke, iako je od same predaje zahtjeva i projekta prošlo više od šest mjeseci.

“Smatramo da je takav odnos prema jednoj instituciji od državnog značaja neodgovoran i nedopustiv. Ne razumijemo odnos Općine Centar, koja ignoriše ovakav jedan važan projekt koji podrazumijeva znatna finansijska ulaganja, nova radna mjesta i odlično idejno rješenje koje zasigurno nudi ljepši i funkcionalniji ambijent cjelokupnom lokalitetu Hastahana. Podsjećamo da se projekt zelene arhitekture, odlično ocijenjen od struke, u potpunosti uklapa u viziju parka Hastahana od 9.500 kvadratnih metara i nudi bolja rješenja i za lokalnu zajednicu”, kažu u CB BiH.

Kažu da je Centralna banka poduzela sve korake koje je u ovoj situaciji mogla poduzeti, s obzirom na činjenicu da rješenje po njihovom zahtjevu nikada nije doneseno.

“Jedno je izvjesno – zaštita legitimnih interesa Centralne banke, u situaciji u kojoj je s pravnog aspekta sve više nego jasno, je naše opredjeljenje”, kažu u banci.

Na upit šta će se dešavati ukoliko gradnja ne bude dozvoljena konačnom odlukom, koliku će to štetu izazvati banci i šta će se u tom slučaju desit s već kupljenim zemljištem, u CB BiH kažu da je šteta već evidentna u pogledu izgubljenog vremena. Tokom toga, kako kažu, rizici poslovanja u neadekvatnim uslovima za njihovu Glavnu jedinicu Sarajevo, porasli su.

Bespredmetno se osvrtati na Mandićev prijedlog

“Sve navedeno izazvano je nepostupanjem Općine Centar u predviđenim zakonskim rokovima, bez ikakvog pravnog utemeljenja za navedeno”, navode iz banke.

S obzirom na to da je iz Općine Centar dolazila inicijativa da se banka gradi na drugoj lokaciji u općini Centar, upitali smo da li ta mogućnost eventualno dolazi u obzir i da li je bilo razgovora o toj temi?

“Jedini ‘razgovor’ o toj temi bio je prilikom javnog obraćanja načelnika Srđana Mandića Centralnoj banci, putem medija, kada nam je nuđena zamjenska lokacija koja je s našeg aspekta neprihvatljiva iz više razloga koje smo tada u odgovoru detaljno obrazložili, a pri tome nam je nuđena lokacija koja čak i nije u vlasništvu Općine Centar, pa smatramo da je bespredmetno osvrtati se dalje na taj prijedlog”, zaključuju u Centralnoj banci BiH.

Upit o ovoj problematici redakcija Klika upitila je i Općini Centar te njihov odgovor očekuju.

Pin It on Pinterest

Share This