Čarobna tri dana Ljetnog kampa „Misli o prirodi!“ za gotovo 60 mladih iz cijele BiH

27. jun, 2021

Gotovo 60 mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, ljubitelji i ljubiteljice prirode te aktivisti i aktivistkinje za njenu zaštitu, proveli su protekli vikend, od petka do nedjelje, na Ljetnom kampu za mlade „Misli o prirodi!“ na Igmanu gdje su se zabavljali, upoznavali prirodu te produbljivali svoje znanje iz oblasti zaštite okoliša.

Ljetni kamp za mlade Centra za promociju civilnog društva, održan u okviru projekta „Misli o prirodi!“ koji finansira Švedska, donio je zasigurno prekrasne trenutke za njegove učesnike i učesnice. Među njima, studenti i studentice šumarstva, biologije, zaštite okoliša, ekologije, aktivisti i aktivistkinje za zaštitu okoliša… Ali i onih koji nisu direktno vezani za ovu struku ali ih zaštita okoliša kao možda i najvažnije pitanje našeg vremena svakako zanima.

Mladi iz Sarajeva, Mostara, Bihaća, Pala, Banovića, Zenice, Banjaluke i drugih različitih dijelova Bosne i Hercegovine imali su priliku slušati predavanja stručnjaka i stručnjakinja koji su o zaštiti okoliša govorili iz različitih uglova. Tako je ugledni mostarski novinar Sanel Kajan govorio o svom iskustvu bavljenja pitanjima okoliša u novinarstvu, biodizajnerica Maja Halilović o aktivizmu mladih u ovoj oblasti kroz kreativni i umjetnički pristup, Vladimir Grabovac kao osnivač i direktor proizvođača zdrave, wellness i organske grane „Biona & Beyond“ govorio je o važnosti ekološki i uopšte društveno odgovornih kompanija, Nađa Sinanović iz World Wildlife Funda Adria govorila je o njihovom projektu na temu zaštićenih područja i uopšte ulozi civilnog sektora u ovoj oblasti… Učesnici i učesnice se također okolišem bave iz različitih sfera, tako da je bilo zanimljivo čuti njihova mišljenja o svim ovim pitanjima.

„Oduševljen sam ovim mladim ljudima, i njihovom željom i strašću u borbi za promjenama u društvu“, kazao nam je u razgovoru Kajan, a ni drugi predavači i predavačice nisu štedjeli pohvale za učesnike/ce.

Ono što je zanimljivo jeste da su i učesnici i učesnice, i sami već stručnjaci/kinje u pojedinim oblastima, održali neka od predavanja za svoje kolege/ice. Tako su sa pažnjom slušali svoga kolegu i prijatelja, bachelora šumarstva i studenta drugog ciklusa studija iz te oblasti, Emira Delića, koji ih je poveo u pravu malu šumsku ekspediciju pojašnjavaći bioraznolikost šume, a posebno drvenaste flore. Njegove kolege/ice učesnici/e zajedno sa njime komentarisali su viđeno te razmjenjivali znanje.

Belma Nahić, magistrica ekologije, volonterka projekta „Misli o prirodi!“ i učesnica kampa, govorila je svojim kolegicama i kolegama o ekologiji i utjecaju mladih na goruća ekološka pitanja zaštite okoliša te potakla pravu diskusiju ali i ideje za buduće zajedničke aktivnosti u borbi za spas okoliša.

Učesnici/e su imali priliku učiti i o konkretnim vještinama koje će im biti od koristi u tom aktivizmu, između ostalog, i na predavanju o zagovaranju Dajane Cvjetković, koordinatorice projekta „Misli o prirodi!“.

Posljednji dan kampa proveden je u potpunosti prirodi, a osim Delićeve šumske ekspedicije, mladi aktivisti/kinje su od profesora i planinara Armina Dagude naučili kako se orijentisati u prirodi, kako koristiti kompas i druge alate te kako se snaći ukoliko se nekada zateknu u teški planinskim uslovima koje samo ona može donijeti.

Nakon tri dana druženja, učenja i zabave, mladi su se razišli uz obećanje za nastavak druženja ali, što je još važnije, zajedničko djelovanje na zaštiti okoliša.

Centar za promociju civilnog društva, kroz projekat „Misli o prirodi!“, nastavit će sa nizom aktivnosti usmjerenim prema mladima u cilju podizanja njihove svijesti te razvijanja znanja i vještina iz oblasti okoliša.

Pin It on Pinterest

Share This