Agencija za vodno područje Jadranskog mora ponovo odbila zahtjeve investitora za izdavanje saglasnosti za izgradnju mHE na Bunskim kanalima

23. nov, 2023

Još jedna “rampa” za investitora: Konačno je završena priča oko izgradnje mHE na Bunskim kanalima? – piše Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT.

Naime, Agencija za vodno područje Jadranskog mora, rješenjima od 20.11.2023. godine, odbila je zahtjeve “Hercegovina – građevinsko zanatstvo” za izdavanje prethodnih vodnih saglasnosti za izgradnju malih hidroelektrana (mHE) “Buna 1” i “Buna 2”.

Agencija je slične odluke donosila i ranije, ali se investitor žalio drugostepenom organu koji je žalbe uvažavao i predmet vraćao na ponovni postupak.

“Sada to ne bi trebao biti slučaj, s obzirom na to da je Agencija u ponovljenom postupku prikupila potvrde Grada Mostara i resorne gradske službe koje su potvrdile da su mHE na Bunskim kanalima, kao i Drežanki, uklonjene iz mostarskog Prostornog plana, što znači da ne postoji pravni osnov za izdavanje bilo kakve saglasnosti za izgradnju predmetnih mHE.

Uzimajući u obzir da je prethodna vodna saglasnost prva u nizu dozvola koje se izdaju za izgradnju ovih elektroenergetskih objekata, možemo, uz dozu rezerve, tvrditi da je ovo definitivni kraj projekta izgradnje mHE na bajkovitim Bunskim kanalima.

Čestitke Ekološkoj udruzi Majski Cvijet na još jednoj pravnoj pobjedi u borbi koja traje oko sedam godina. Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT i Aarhus centar u Bosni i Hercegovini uključili su se u ovaj postupak i pružili podršku inicijativi za spas Bunskih kanala”, navodi se u objavi.

Aktivisti ponovo pozivaju Vladu HNK/Ž da raskine koncesione ugovore za izgradnju mHE na Bunskim kanalima.

Preuzeto sa: abrasmedia.info

Pin It on Pinterest

Share This