Biramo najbolju fotografiju/video zapis u sklopu izazov “Priroda je ljubav!”

21. jul, 2020

U okviru projekta “Misli o prirodi!”, Centar za promociju civilnog društva (CPCD) je pozivao mlade osobe (od 13 do 30 godina) da fotografijom ili kratkim video zapisom učeštvuju u nagradnom foto/video izazovu “Priroda je ljubav!”. Do krajnjeg roka za prijavu na izazov, 15. jula 2020. godine, ukupno smo dobili 130 prijava iz čitave Bosne i Hercegovine, od čega je 109 prijava za foto izazov i 21 prijava za video izazov. Komisija je na evaluaciji pristiglih radova 16. jula izuzetno težak zadatak izabrati 15 fotografija i 15 video zapisa koji idu u finalni krug, ocjenjujući sve navedene kriterije iz javnog poziva, a to su:

 • Usklađenost prijava sa temom izazova
 • Kreativnost prijava
 • Kompozicija prijava
 • Promocija održivog razvoja i poštivanje očuvanja prirode
 • Povezanost opisa fotografije i/ili video zapisa sa sadržajem fotografije i/ili video zapisa
 • Autentičnost fotografije i/ili video zapisa.

U kategoriji fotografija, 75 prijava je zadovoljivo sve uslove i kriterije iz javnog poziva, dok 34 prijave nažalost nisu. U kategoriji video zapisa, 15 videa je zadovoljilo kriterije, dok šest nažalost nije. Iz navedenog se može zaključiti da je konkurencija bila velika, te da je izbor bio izuzetno zahtjevan. Mnogo sjajnih prijava, nažalost, nije ušlo u uži krug izbora najbolje fotografije/videa. Još jednom se zahvaljujemo svim učesnicima/ama, uključujući i one koji se nisu našli u užem krugu izazova za iskazani interes i učešće, a čestitamo izabranim finalisticama i finalistima.

U finalnom krugu izbora najboljih fotografija/video zapisa koji će osvojiti nagrade, izbor je u potpunosti prepušten svim članovima/cama Facebook platforme koji su ljubitelji/ce prirode.

Pravila finalnog kruga su slijedeća:

 1. Fotografija/video zapis s najviše rekacija na Facebook stranici “Misli o prirodi!” će osvojiti jednu od nagrada:
  a)  za prvo mjesto bicikl,
  b)  za drugo mjesto e-romobil,
  c)  za treće mjesto table,
  d)  narednih 10 finalista/ica koju budu imali najviše reakcija će dobiti ruksake!
 2. Fotografije i video snimke su objavljene u dva različita posta, međutim, oni se nalaze u istoj kategoriji i zajedno će činiti ukupni poredak.
  a)  Ovdje reagujte na fotografije
  b)  Ovdje reagujte na video zapise
 3. Fotografije/video zapisi su poredani prema abecednom redu imena učesnika/ca.
 4. Pod reakcijama se podrazumijevaju sve reakcije koje se mogu ostaviti na fotografiji/videu (like, care, love, hahah, wow, sad, angry).
 5. Uzimaju se u obzir samo reakcije koje su ostavljene na fotografijama i video snimcima koji su objavljeni na Facebook stranici „Misli o prirodi!“, a ne reakcije na objave koje su podijeljene na ličnim profilima i na drugim mjestima. Stoga pozivajte prijatelje/ice da otvore stranicu „Misli o prirodi!“ i da tu „glasaju“ (ostave reakciju) na omiljenu fotografiju/video.
 6. Dozvoljeno je dijeliti pojedinačne fotografije/video snimke ali nije dozvoljeno sponzoriranje (boost) pojedinačnih fotografija/video snimaka niti objava koje upućuju na glasanje za pojedinačnu fotografiju/video zapis.
 7. Ukoliko jedan kandidat/kinja učestvuje svojim radovima i u foto i video izazovu (znači u obje kategorije) nema sabiranja rekacija. Svaki post se individualno posmatra. Također, kandidat/kinja koji se takmički u obje kategorije može osvojiti samo jednu nagradu (onu veću) ukoliko po broju reakcija bude kandidat/kinja za dvije nagrade.
 8. Finalisti/ce koji se budu koristili bilo kojim oblikom manipulacije u procesu glasanja će biti diskvalifikovani/e.

Za objavljene prijave 30 finalista/ica, građani/ke će moći glasati za svoju omiljenu fotografiju ili video zapis do 03. augusta 2020. godine do 23:59 sati.

Očekujemo mnogo reakcija. Sretno našim finalistima/cama!

Pin It on Pinterest

Share This