Aarhus Centar: Vrelo Bosne-vrelo života, a ne fekalija!

22. mar, 2021

U sklopu  projekta “Misli o prirodi!,” koji finansira  Švedska, a implementira Centar za promociju Civilnog Društva (CPCD), Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH” kao Eko HUB Sarajevo, za Svjetski dan voda, koji se obilježava 22. marta pripremio je kratku video priču, posvećenu Spomeniku prirode – Vrelu Bosne.

Svjetski dan voda obilježava se od 1993. godine, a koristi se za stavljanje fokusa na značaj voda i održivog upravljanja vodnim resursima. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je “Vrednovanja voda”, a podsjeća nas da vode nisu samo od velikog ekonomskog značaja, već su preduslov za osnovno ljudsko pravo, pravo na život.

Klimatske promjene koje pogađaju čitav svijet, pa tako i Bosnu i Hercegovinu, upravo najvidljivije posljedice ostavljaju u polju dostupnosti, kvaliteti i kvantitetu voda. Imajući na umu ovu činjenicu, održivo upravljanje vodama, ključna je komponentu u borbi protiv klimatskih promjena.

Masovna gradnja malih hidroelektrana, neregularna izgradnja stambenih i turističkih objekata i neadekvatno odlaganje otpada samo su neki od razloga zagađenja voda u BiH. Jedan takav problem pogađa i izvor rijeke po kojoj je država Bosna i Hercegovina dobila svoje ime.

Smješteno ispod obronaka planina Bjelašnice i Igmana, Vrelo Bosne poznato po svojoj prirodnoj vrijednosti 2006. godine zakonom je proglašeno kao Spomenik prirode. Ovaj izvor, koji predstavlja vodozaštitnu zonu, sa koga se nekada voda slobodno pila, danas je mjesto na kome analize potvrđuju prisustvo fekalija i bakterije ešerihije koli (E. Coli).

“Više od osam godina, kada sam prvi put saznala za mogućnost onečišćenja izvorišta zbog prisustva fekalija, nisam se osvježila sa Vrela Bosne, što je ranije bila moja praksa nakon šetnje Velikom alejom, naročito tokom ljetnih dana. Kao građanku BiH i mještanku općine Ilidža zaista, stid me je same spoznaje da je tako nešto moguće u vodozaštitnoj zoni, a koja je svjetska turistička atrakcija. Pitam se da li je stid investitore koji planiraju izgradnju novih objekata na planinama Bjelašnica i Igman, a da nisu sanirali  trenutno stanje izazvano onečišćenjem, niti su adekvatno upozorili građane o opasnostima po njihovo zdravlje zbog konzumacije vode koja u sebi može sadržavati prisustvo opasne bakterije ešerihije koli?” ističe Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u BiH.

O problemu zagađenja Vrelo Bosne predstavnici Aarhus centra pripremili su kratku video priču.

Sarajevo, 22. mart 2021.

Kontakt:    Emina Veljović, izvršna direktorica, e-mail: koordinator@aarhus.ba

Pin It on Pinterest

Share This