Edukacija Klimatske (ne)prilike u BiH uspješno održana u Banja Luci

08. feb, 2024

U Banja Luci, 08. februara, tim projekta “Misli o prirodi!” organizovao je edukaciju na temu klimatskih (ne)prilika u BiH – karbonskim taksama i oporezivanjima emisija CO2, pod vodstvom gospodina Damira Miljevića, ekonomskog analitičara i eksperta za energetsku tranziciju sa preko dvadeset godina iskustva rada u ovim oblastima na području Zapadnog Balkana.

Karbonske takse su porezi ili takse koje se primjenjuju na emisiju stakleničkih plinova (GHG), posebno ugljen-dioksida (CO2). Cilj im je smanjiti emisije ugljenika i potaknuti prelazak na čišće izvore energije, kako bi se suzbila globalne klimatske promjene i ublažili njezini negativni utjecaji. Uvođenje karbonskih taksi je kompleksan proces koji zahtijeva pažljivo planiranje kako bi se izbjegli neželjeni socijalni i ekonomski utjecaji.

„Ova edukacija treba biti podstrek da se o karbonskim taksama i oporezivanjima emisija CO2 što više govori, te da se građani i institucije edukuju i upoznaju sa ovom temom s ciljem uvođenja konkretnih mjera po pitanju energetske tranzicije i dešavanja koja nas pogađaju.“ – rekao nam je Vladimir Topić, ispred Centra za životnu sredinu iz Banja Luke.

Gospodina Damira Miljevića, pitali smo o važnosti obrađivanja ove teme i osvještavanju građana i građanki naše zemlje: “Svuda u svijetu se odvija energetska tranzicija i dekarbonizacija potrošnje energije. To se dešava u svim zemljama, osim u Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina puno kasni za svojim susjedima i za cijelim svijetom. Ono što je glavni prioritet u Bosni i Hercegovini je omogućiti građanima i privredi da napokon počnu proizvoditi energiju za sopstvene potrebe i na taj način da doprinesu zaštiti čovjekove okoline i doprinesu borbi protiv klimatskih promjena u BiH.”, poručio je na kraju.

Pin It on Pinterest

Share This