Javna rasprava o novim izmjenama Zakona o šumama KS

05. jan, 2022

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je 14. decembra Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama Kantona Sarajevo koji, kako navodi Vlada KS, ima za cilj obezbijediti lakše i djelotvornije upravljanje ovim prirodnim resursom. Vlada je otvorila i javnu raspravu od 30 dana, a UG „Eko akcija“ organizaovao je ovim povodom online javnu tribinu, koju podržava i Centar za promociju civilnog društva, a koja je zakazana za 6. januar sa početkom u 14:00 sati.

Izmjenama Zakona predviđa se ukidanje naknade za opću korisnu funkciju šuma koju su do sada bili dužni plaćati svi poslovni subjekti u KS, te namirivanje tih sredstava iz budžeta KS, preusmjeravanja zadatka čuvanja šuma sa Uprave za šumarstvo Ministarstva privrede na KJP „Sarajevo šume“, definiše se postupak i nadležnost za proglašenje određenog područja „šumom s posebnom namjenom“ itd.

Eko akcija organizovala je pomenutu tribinu radi potrebe uključivanja civilnog sektora u ove izuzetno bitne izmjene od kojih zavisi budućnost šuma u Kantonu Sarajevo. Centar za promociju civilnog društva također poziva sve organizacije civilnog društva, članove i članice akademske zajednice, stručna lica te građane i građanke KS, ali i BiH, da se pridruže tribini. Na tribini će biti usvojeni zaključci i prijedlozi koje će zatim Eko akcija uputiti Vladi KS. Javna tribina će se održati online putem ZOOM komunikacijske platforme, a moguće joj je pristupiti putem linka https://bit.ly/3EXxOFB.

Originalni Zakon o šumama KS možete pročitati OVDJE, a izmjene iz marta ove godine na: https://www.akta.ba/legislativa/zakon-o-izmjeni-zakona-o-sumama-kantona-sarajevo/132436.

Novi Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama KS pročitajte OVDJE.

Pin It on Pinterest

Share This