Održana informativna sesija o drugom krugu poziva za dodjelu grantova

15. dec, 2020

Informativna sesija o drugom krugu poziva za granove u okviru projekta “Misli o prirodi!” održana je danas putem online komunikacijske platforme ZOOM.

Prvog dana decembra ove godine u okviru projekta “Misli o prirodi!” otvoren je javni poziv za prijave za dodjelu grantova u tri kategorije – grantovi za zagovaračke mreže, grantovi za inicijative društvene odgovornosti kompanija te medijski grantovi.

Grantovoi za inicijative društvene odgovornosti kompanija nastoje podstaći djelovanje građana (grupa i pojedinaca) u lokalnim zajednicama kroz organizacije civilnog društva, s ciljem ukazivanja na probleme zagađivača i smanjenje negativnog uticaja na okoliš. Grantovi za zagovaračke mreže dodjeljuju se za jačanje kapaciteta lokalnih organizacija i pružanje podrške u stvaranju partnerstva, odnosno umrežavanju organizacija civilnog društva u cilju podizanja svijesti i odgovornosti svih interesnih grupa (građana/ki, kompanija, vladajućih struktura) o očuvanju okoliša kroz zagovaračke kampanje. Konačno, medijski grantovi nastoje osigurati aktivno učešće medija u zagovaračkim inicijativama, kako bi se u medijskom okruženju razvio novi pristup eko temama; uvođenje okolišnih pitanja u dnevnu šemu medija, kreiranje multimedijalnih sadržaja o pitanjima okoliša koji će podsticati građane i građanke da se uključe u rješenje lokalnih pitanja, koji će biti edukativni alat, promotivni materijal za suživot čovjeka i prirode. Dodatni cilj ovog granta je razvijanje što bolje suradnje između medija i organizacija civilnog društva.

Današnjoj informativnoj sesiji prisustvovalo je više od 20 predstavnika i predstavnica različitih organizacija civilnog društva i medija zainteresovanih za pomenute grantove. Nakon što je projektna menadžerica Dajana Cvjetković predstavila projekat, službenik za grantove Mirza Avdić pojasnio je pojedinosti vezane za svaki poziv. Prisutni su imali priliku postaviti pitanja i otkloniti nedoumice koje su imali vezano za sve segmente poziva.

Svi zainteresovani i dalje će imati priliku postavljati pitanja vezana za pozive, i to na mail grantovi@mislioprirodi.ba do 7. januara. Do 10. januara sva pitanja će biti objedinjena, a odgovori će biti objavljeni na web stranici projekta www.mislioprirodi.ba.

 

Pin It on Pinterest

Share This