Plastic Free objekti u Nacionalnom parku Una

Vrsta granta

Inicijative društvene odgovornosti kompanija

Naziv projekta

Plastic Free objekti u Nacionalnom parku Una

Nosilac projekta

Turistički klaster “Unasana” Bihać

Područje djelovanja

Bihać, Unsko-sanski kanton, Federacija BiH

Cilj projekta

Doprinijeti razvoju održivog i ekološki orijentisanog turizma na području Nacionalnog parka „Una“ kako bismo sačuvali prirodno naslijeđe te smanjili utjecaj na okoliš kojeg izaziva turizam kao jedna od važnih ekonomskih grana ali ujedno i veliki zagađivač okoliša.

Trajanje projekta

5 mjeseci

Ilustracija

Opis projekta

Turistički klaster „Unasana“ osnovan je kao projekat WWF Adrie s jednim od ciljeva da u Nacionalnom parku „Una“ radi na stvaranju modela gdje su parkovi generator za razvoj ekološki odgovornog poslovanja kroz pružanje podrške za ideje zelenog poslovanja, otvaranje eko tržnice, plasiranja lokalnih proizvoda na tržište te njihovo brendiranje.

Ideja za ovaj projekat je potekla usljed tih aktivnosti koje Turistički klaster „Unasana“ provodi na području Nacionalnog parka „Una“. Gornji tok rijeke Une područje je nevjerovatne prirodne ljepote, koje je oduvijek privlačilo zaljubljenike u prirodu, ribare, lađare, raftere, kajakaše, bicikliste, šetače i planinare te sve one koje je jedan dodir s Unom očarao i zauvijek ih pretvorio u ovisnike o ovom lijepom kraju i ljudima. Prirodne ljepote uz bogat biodiverzitet biljnog i životinjskog svijeta ovo područje oduvijek definira kao privlačnu turističku destinaciju.

Dar prirode našoj planeti milijuni su vrsta koje poznajemo i volimo, a mnoge još nismo niti otkrili. Nažalost, ljudska vrsta nepovratno je poremetila prirodnu ravnotežu upotrebnom plastike i brzo izumiranje vrsta u našem svijetu sada rezultat je ljudske aktivnosti.

Jedan od razloga gubitka ribljih vrsta svakako je veliko zagađenje plastikom, te u svojim, odnosno aktivnostima svojih članica i članica, TK „Unasana“ želi uvesti izbacivanje plastičnih vrećica, celofanskih omota u suvenirnici, plastičnih slamki i pribora za jelo, te plastičnih čaša, te su odlučili iz ponude potpuno izbaciti vodu u plastičnim bocama. Svojim posjetiteljima nudit će isključivo svoju vodu sa vodopada, uz priču o tome da je voda na tom području izvrsne kakvoće.

Aktivnostima ovog projekta TK „Unasana“ želi identificirati ugostitelje i druge turističke subjekte koji koriste jednokratnu plastiku, donijeti akcijski plan o mogućim alternativnim rješenjima zamjene jednokratne plastike, održati dvije radionice na temu izbacivanja iz upotrebe jednokratne plastike uz ponuđena alternativna rješenja za zamjenu, na terenu nadzirati da li sprovode izmjene, zatim najbolje nagraditi oznakom – naljepkom PLASTIC FREE te na kraju izvršiti promotivne aktivnosti.

Ovim potezom žele potaknuti i ostale javne ustanove, tvrtke, ugostiteljske objekte i domaćinstva da i sami smanje uporabu jednokratne plastike, a naročito kupovanje i posluživanje vode u plastičnim bocama i upotrebu plastičnih vrećica.

Pin It on Pinterest