Osnovna škola Čerin

Naziv škole i mjesto

Osnovna škola Čerin

Osnovne informacije o školi

Sadašnja centralna zgrada Osnovne škole na Čerinu izgrađena je 1974. godine 1974. Osnovna škola Čerin broji 262 učenika/ica, te uz centralnu  posjeduje i dvije Područne škole: PO Blatnica  i PO Donji Veliki Ograđenik. Broj djelatnika/ica je 48, od toga nastavno osoblje čini 36 djelatnika/ica, a nenastavno 12 djelatnika/ica. Uz OŠ Čerin, postoji i područni odjel Osnovne glazbene škole Brotnjo. 

Eko koordinator/ica škole

Marija Prusina, pedagoginja (vježbenik)

Oblast/i unapređenja u okviru projekta misli o prirodi

  • Voda
  • Otpad
  • Biodiverzitet
  • Školsko dvorište

Početno stanje u oblasti unapređenja

U sklopu projekta “Misli o prirodi!” naša škola se odlučila za oblasti: energija, voda, otpad, biodiverzitet i školsko dvorište.

Oblast energija: Za područje poboljšanja energija cilj nam je zamijeniti stare lustere iz 1974. godine u centralnoj školi u Čerinu. Staru električnu rasvjetu namjeravamo zamijeniti novom LED rasvjetom. Na taj način bismo imali veliku uštedu električne energije, što nam je i glavni cilj.

Oblast voda: U školskim toaletima česme i vodokotlići su dotrajali, voda curi, što rezultira neracionalnom potrošnjom vode i povećanim računima. Neophodno je osigurati 9 novih slavina za potrebe školskih toaleta, te nabavku i ugradnju 13 vodokotlića.

Oblast biodiverzitet: Podizanje svijesti o zaštiti biodiverziteta je cilj provođenja aktivnosti i analize prisutnog biljnog svijeta u školi i označavanje biljnih vrsta, obilježavanje ekološki značajnih datuma.

Oblast otpad: U školskom dvorištu trenutno postoje kante za otpad koje nisu dovoljne  te želimo nabaviti još kanti.

Školsko dvorište: školsko dvorište želimo preurediti s novim sadnicama i cvijećem.

Pin It on Pinterest