Osnovna škola Čapljina

Naziv škole i mjesto

Osnovna škola Čapljina

Osnovne informacije o školi

Osnovna škola Čapljina broji 258 učenika/ica i 50 uposlenih. Škola djeluje kroz centralnu školu smještenu u gradu Čapljini i četiri područne škole i to : PŠ „Domanovići“, PŠ „Opličići“, PŠ „Bivolje Brdo“, i PŠ „ Višići.

Eko koordinator/ica škole

Muamer Đulmez, nastavnik biologije i hemije

Oblast/i unapređenja u okviru projekta misli o prirodi

  • Voda
  • Energija
  • Integracija okolišnih tema, saradnja sa lokalnom zajednicom, medijska promocija škole

Početno stanje u oblasti unapređenja

  • U oblasti vode i energije u cilju smanjenja potrošnje vode i električne energije i racionalnog korištenja promijeniti česme i ugraditi štedne vodokotliće, te zamijeniti postojeće neonske sijalice led sijalicama ( na mjestima gdje je najneophodnije). Uz formiranje timova zajedno sa nastavnicima, nenastavnim osobljem i učenicima pratiti stanje potrošnje vode i električne energije, održavati časove kroz nastavne i vannastavne aktivnosti, uređenje eko kutka.

  • Kroz realizaciju nastavnih i vannastavnih aktivnosti planirano je praćenje eko kalendara, obilježavanje značajnih ekoloških datuma integracijom ekološnih tema, te na taj način raditi na razvijanju i jačanju ekološke svijesti kako kod učenika tako i kod  svih sudionika uključenih u život i rad škole. Škola će nastaviti uspješnu saradnju s lokalnom zajednicom , nevladinim organizacijama. Sve realizovane aktivnosti bit će objavljene na Facebook stranici škole a periodično i prezentovane putem pisanih i elektronskih medija.

     

Pin It on Pinterest