JU OŠ „Risto Proroković“ Nevesinje

Naziv škole i mjesto

JU OŠ „Risto Proroković“ Nevesinje

Osnovne informacije o školi

JU Osnovna škola „Risto Proroković“ Nevesinje je jedina škola u opštini Nevesinje, a počela je sa radom daleke 1886. godine. Direktorica škole je gospođa Mara Šaran, a upravu i stručnu službu škole čini još 9 radnika. Ukupan broj radnika u školi je 139 od toga 87 radnika koji rade u nastavnom procesu i 52 radnika zaposlena u vannastavnom procesu.

Nastava u našoj školi se odvija u 11 objekata i to: dvije zgrade centralne škole i 9 područnih odjeljenja od toga 4 devetorazredna (PO Kifino Selo, PO Odžak, PO Pridvorci, PO Zovi Do) i 5 peterorazrednih (PO Krekovi, PO Biograd, PO Bijenja, PO Džinova Mahala, PO Udrežnje) područnih odjeljenja. Područne škole su dobile naziv po selima u kojima rade.

Nastava se realizuje u 30 odjelјenja razredne nastave i 26 odjelјenja predmetne nastave. Našu školu pohađa ukupno 996 učenika, 534 dječaka i 462 djevojčice.

Eko koordinator/ica škole

Zorica Mučibabić, nastavnica biologije

Oblast/i unapređenja u okviru projekta misli o prirodi

  • Voda
  • Otpad
  • Energija

Početno stanje u oblasti unapređenja

JU Osnovna škola “Risto Proroković” Nevesinje kroz razne aktivnosti, godinama nastoji i radi na razvijanju i jačanju ekološke svijesti učenika, roditelja i svih zaposlenih.

Uz centralnu školu se nalazi i mala škola, koju pohađaju naši mlađi učenici. Objekti su povezani prostorom za igru djece i svi zajedno se trudimo i radimo da uljepšamo izgled istih i postignemo određene kriterijume u ekološkom smislu.

Svake godine učenici sa nastavnicima biologije, učiteljima iz produženog boravka i pomoćnim osobljem škole rade na uređenju školskog dvorišta, kako bi čitav prostor izgledao ljepše i kako bismo druge podstakli na pravilan odnos prema prirodi, a na radost i zadovoljstvo svih zaposlenih.

Školsko dvorište obuhvata veći prostor, ispunjeno je velikim brojem biljaka (zeljastih raznih vrsta, kao i četinarskih). Jedan dio dvorišta je iscrtan edukativnim poligonima i namijenjen za bolji psihomotorički razvoj najmađih i sticanje novih znanja. Takođe se u dvorištu nalaze i klupe za odmor, kante za otpad. Veliki nedostatak našeg školskog dvorišta je što nema ogradu, pa to povlači za sobom niz problema.

Kroz realizaciju nastavnih i vannastavnih aktivnosti, planiramo uvođenje još nekih događaja, kako bi još više razvili ekološku svijest kako kod učenika tako i svih zaposlenih i ostalih koji su uključeni u bilo koju saradnju sa školom.

Pin It on Pinterest