JU OŠ „Gnojnice“ Gnojnice, Mostar

Naziv škole i mjesto

JU OŠ „Gnojnice“ Gnojnice, Mostar

Osnovne informacije o školi

OŠ “Gnojnice” pohađa 457 učenika. Nastavno i vanastavno osoblje broji 53 osobe. Škola nema područno odjeljenje/školu.

Eko koordinator/ica škole

Adisa Rahimić, nastavnica biologije i hemije

Oblast/i unapređenja u okviru projekta misli o prirodi

  • Biodiverzitet

Početno stanje u oblasti unapređenja

Promovisanje ekologije u našoj školi je kontinuiran proces. Učenici rado učestvuju u ekološkim aktivnostima i doprinose njihovom provođenju kroz nastavni proces i ekološku sekciju, koja je i najbrojnija sekcija u školi.

Obzirom da smo prije tri godine uselili u novi školski objekat, radimo na uređenju školskog prostora koji će biti mjesto za bolje i kvalitetnije obrazovanje i odgoj naših učenika.

Analizom trenutnog stanja, utvrdili smo, da imamo odlične predispozicije za sadnju raznovrsnih biljnih vrsta. Kreirali smo AEP za oblast unapređenja Biodiverzitet. Želimo da učenje i poučavanje o bioraznolikosti živog svijeta upotpuni dječiju znatiželju i istraživanje. Stečeno znanje će omogućiti učenicima da razumiju i promovišu očuvanje bioraznolikosti, te djeluju u skladu sa principima zaštite životne sredine. Istovremeno, planiramo raditi i na ostalim oblastima unapređenja kao što su otpad, voda, saradnja s lokalnom zajednicom…

Na parteru iznad školskog objekta, površine 530m2 planirali smo zasaditi masline, nar, niske grmove, ruže. Neophodno je pripremiti ovu površinu za sadnju biljaka – nanijeti novi sloj zemljišta i prihraniti ga đubrivom.

U uglu partera planiramo izgraditi kompostište za sakupljanje biljnog otpada koje će imati namjenu proizvodnje humusa za potrebe škole

Sofa, dužine 24,60m + 75m pored školskog objekta, je djelimično zasađena lavandom. U ostatak sofe planiramo zasaditi ljekovito bilje i ukrasne grmove (lavandu, kadulju, hortenziju, lukovice).

Školsko dvorište ćemo ukrasiti grmovima – oleanderi, lovor, lagerstremija, zimzeleni grmovi, ukrasno bombon drvo. Školsko dvorište nije u potpunosti ograđeno zaštitnom ogradom, te ćemo zasađene biljke pojedinačno zaštititi ogradom od žice.

Atrij je zamišljen da bude Eko učionica, koja je podijeljena na zonu za učenje, poučavanje i zonu u kojoj će biti zasađene raznovrsne biljne vrste. a koje smo naveli u našem AEP-u.

Atrij je neophodno pripremiti za sadnju novih biljaka – pripremiti podlogu, i nastojati ga urediti po predloženom idejnom projektu studentica Dizajna enterijera.

U holu škole, planirali smo zasaditi ukrasne biljne vrste u posudama, i pripremiti dio prostora u holu za izložbu učeničkih radova – Eko kutak.

Pin It on Pinterest