JU OŠ „Glamoč“ Glamoč

Naziv škole i mjesto

JU OŠ „Glamoč“ Glamoč

Osnovne informacije o školi

Osnovna škola „Glamoč“ počela je sa radom 1995. godine kao četverorazredna škola sa kombiniranim razredima. Danas škola radi kao devetorazredna osnovna škola. Jedina je osnovna škola na prostoru općine Glamoč i pohađaju je učenici iz grada i okolnih sela, tako da nema područnih škola. Danas broji 222 učenika i 35 djelatnika.

Eko koordinator/ica škole

Samra Babić, školski pedagog

Oblast/i unapređenja u okviru projekta misli o prirodi

  • Voda
  • Otpad
  • Energija

Početno stanje u oblasti unapređenja

Naša škola je u okviru projekta Misli o prirodi! odlučila unaprijediti tri oblasti: voda, otpad i energija

U oblasti vode planiramo ugraditi perlatore na nekoliko slavina u školi i educirati učenike i nastavno osoblje o uštedi vode i na taj način pridonijeli o savjesnom trošenju vode.

U oblasti energije cilj je zamijeniti klasične sijalice led sijalicama i na taj način bismo omogućili značajniju uštedu električne energije.

U oblasti otpada bavit ćemo se prikupljanjem bio otpada iz dvorišta, jer imamo veliku zelenu površinu oko škole, koju bismo uređivali novom kosilicom, a ostatke bismo koristili za kompostiranje. Humus koji se dobije na takav način iskoristio bi se u školskom plasteniku. Što se tiče sekundarnih sirovina i njihovog zbrinjavanja, nismo u mogućnosti ispoštovati, jer u našem gradu nema firme koja se bavi time. Jedina nam je mogućnost edukacija učenika o ovoj temi, odnosno ovom problemu.

Pin It on Pinterest