Eko HUB Mrkonjić Grad

Odgovorna organizacija

Udruženje građana Association ” Green Ways”

Područje djelovanja

Glamoč, Jezero, Mrkonjić Grad, Ribnik i Šipovo

Adresa

Gornja Pecka 158, Mrkonjić Grad

Kontakt

Opis projekta

Opći cilj projekta je da se ostvari direktan uticaj na proces donošenja odluka u vezi zaštite životne sredine i prirode kroz ciljano usmjerene zagovaračke aktivnosti. Kroz projekat Eko HUB-a Mrkonjić Grad aktivno će se raditi na jačanju kapaciteta organizacije i lokalnog stanovništva za upotrebu pravnih mehanizama u procesima donošenja pravnih akata u vezi zaštite životne sredine.  Projektom će se zagovarati donošenje adekvatnih mjera zaštite, kao i inicirati sistemsko upravljanja zaštićenim Spomenikom prirode “Vrela Sane” čiji smo djelomični upravljači te osigurati učešće lokalne zajednice, udruženja građana i relevantnih institucija u procesu.

Kroz kampanju o cirkularnoj ekonomiji u ugosteljstvu podići svijest o dobrobitima uvođenja principa te uvesti rješenja u objekte koja će biti u skladu s ciljem smanjenja otpada, korištenja lokalnih proizvoda i ekološki svjesnijeg poslovanja.

Ciljna grupa projekta Eko HUB-a Mrkonjić Grad su: Republička inspekcija RS, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, jedincie lokalne samoupave, ŠJP Šume RS, korisnici koncesija za eksploataciju prirodnih resursa (mineralnih, vodnih, šumskih i dr.), ugostiteljski objekti.

Benefiti projekta Eko HUB-a Mrkonjić Grad biti će vidljivi kroz jačanje kapaciteta i jasnije vizije o borbi za životnu sredinu. Zajedno sa korisnicima projekta iniciramo ćemo zagovaračke aktivnosti kojima ćemo obuhvatiti tri važna segmenta što će rezultovati smanjenjem zagađenja, većom društvenom odgovornosti institucija i predstavnika privrede, kao i pružiti podršku lokalnom stanovništvu u procesu borbe za životnu sredinu.

Kroz projektne aktivnosti korisnici će imati priliku da aktivno učestvuju u kreiranju politika zaštite prirode, naučiti pravne mehanizme pristupa informacijama i pristupa pravdi koje će moći koristiti u svojim lokalnim zajednicama po pitanju zaštite životne sredine. Korinici projekta će usvojiti  adekvatna rješenja za poboljšanje poslovanja zasnovane na principima cirkularne ekonomije u ugostiteljstvu.

 

Pin It on Pinterest