Eko HUB Laktaši

Odgovorna organizacija

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD)

Područje djelovanja

Gradiška, Laktaši, Kozarska Dubica i Srbac

Adresa

Krnete bb, Laktaši

Kontakt

Ilustracija

Opis projekta

Projekat Eko HUB Laktaši provodi se na koherentnoj teritoriji 4 susjedne lokalne samouprave (tri opštine i jednog grada) u Sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine gdje Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) ima svoje sjedište i gdje je fokus CERD-ovog djelovanja i to: opštine Laktaši, Kozarska Dubica i Srbac te grad Gradiška. Eko HUB Laktaši će pospješiti umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, lokalnih samouprava, stručnih lica, privatnih kompanija, medija, škola i mladih na ciljnom području za zajedničko djelovanje u cilju unapređenja i promocije zaštite okoliša i ekologije kao i u cilju zagovaranja za uspostavljanje boljih politika u oblasti zaštite okoliša na svim nivoima, a koje su u skladu sa svim zahtjevima EU i drugim međunarodnim sporazumima iz oblasti okoliša, klime i energije koje je BiH ratificirala.

Eko HUB Laktaši će u oblasti zaštite okoliša redovno prikupljati i pružati relevantne informacije; obezbjediti permanentnu izgradnju kapaciteta i edukaciju; inicirati lokalne akcije i obavljati redovan eko-monitoring te pružiti ekspertizu i stručnu podršku kroz posebno kreirane ekološke usluge svim zainteresovanim akterima na lokalnom nivou u ciljnom području.

Eko HUB Laktaši će izgraditi svoje kapacitete da bi bio lider, svojevrsni resursni centar za pitanje okoliša u svojoj regiji, a vodiće ga Centar za ekonomski i ruralni razvoj koji ima izuzetno veliko iskustvo u oblasti zaštite okoliša te se već pozicionirao kao organizacija čiji je primarni interes ekologija i ekološka/biodinamička poljoprivredna proizvodnja kao i održivi integralni ruralni razvoj. CERD će za operativne potrebe djelovanja Eko HUBa Laktaši pružiti već izgrađenu infrastrukturu u selu Krnete, opština Laktaši koja uključuje moderan i prostran objekat Ruralnog edukativnog centra sa potrebnim kancelarijama i edukativnim salama kao i vlastito organsko/biodinamičko pokazno imanje koje se prostire na oko 4 Ha zemljišta i koje posluje pod nazivom Domestica®[1]. Imajući u vidu prethodno iskustvo i pozicioniranost CERD-a u ovoj oblasti, Eko HUB Laktaši će se jednim dijelom usmjeriti na promociju organske/biodinamičke poljoprivrede kao nezaobilazne metode u zaštiti životne sredine kao i na održivi ruralni razvoj jer čitavo područje četiri lokalne samouprave koje pokriva Eko HUB Laktaši je po usvojenoj klasifikaciji definisano kao ruralna sredina. U tom smislu, Eko HUB Laktaši će u mreži Eko HUBova biti svojevrsni resurs za druge Eko HUBove kada se radi o pitanjima poljoprivrede i ruralnog razvoja. Ovaj koncept ni u kom slučaju neće uticati na zanemarivanje ostalih dijelove zaštite okoliša koji će se takođe tretirati kroz ovaj projekat nego naprotiv pružiće samo dodatne mogućnosti za unapređenje saradnje između 10 Eko HUBova koji će biti uspostavljeni u BiH.

U procesu pripreme ovog projekta, CERD je održa intenzivne konsultacije sa relevantnim akterima u ciljnom području, a pogotovo sa lokalnim samoupravama koje su dale bez rezervu podršku provođenju ovog projekta od strane CERD-a (Pisma podrške od strane tri opštine Laktaši, Kozarska Dubica i Srbac su priloženi dok grad Gradiška nije stigao da nam dostavi svoje pismo podrške iako su izrazili svoju podršku ovom projektu). Važno je obratiti pažnju da je CERD-ov Ruralni edukativni centar formiran u okviru projekta ReGERD u saradnji sa 4 lokalne zajednice koje će se pokriti i u okviru ovog projekta te da CERD ima sporazume o saradnji sa ove 4 zajednica u cilju jačanja lokalne održive ekonomije na ovom regionu.

[1] Domestica je brend, robni znak u vlasništvu CERD-a koji je zaštićen kod Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, a koji u svojoj esenciji podrazumjeva očuvanje životne sredine i zaštitu prirodnih resursa te promociju domaće proizvodnje koja je bazirana na ekološkim/biodinamičkim principima.

Pin It on Pinterest