„Pjevaj, leti, lebdi – kao ptica“

08. okt, 2021

Piše: Aida Nadarević

Danas, 9. oktobra, obilježavamo Svjetski dan ptica selica, ujedno i globalnu kampanju koja ima za cilj podizanje svijesti o pticama selicama i poticanje međunarodnih saradnji. 

Ovogodišnja tema jeste „Pjevaj, leti, lebdi – kao ptica!“ i fokusirana je na fenomen ptičije pjesme i ptičijeg leta kao način da inspiriše i poveže osobe svih uzrasta širom svijeta u zajedničkoj želji da zaštite i proslave ptice selice. Današnji dan je također i podsjetnik da je broj ptica selica u ozbiljnom padu, te da im je potrebna međunarodna akcija kako bi se osigurao njihov opstanak. 

Ptice ne poznaju granice 

Migracije predstavljaju veliki podvig izdržljivosti koji zahtijeva ogromnu snagu, međutim, danas se ptice suočavaju s dodatnim prijetnjama uzrokovane ljudskim aktivnostima. Gladne i iscrpljene ptice mogu stići na mjesto svog zaustavljanja samo da bi otkrile da je upravo to mjesto uništeno poljoprivredom ili urbanizacijom. Svake godine milione ptica ilegalno ubiju lovci. Putujući širom planete, ptice se suočavaju s brojnim prijetnjama kao što je gubitak staništa, ilegalan lov, trovanje, sudaranje s objektima koje je stvorio čovjek poput zgrada prekrivenih staklom. Klimatske promjene su još jedna velika prijetnja pticama selicama koje stvaraju dodatni pritisak i negativno utiču na staništa koja su im potrebna za uzgoj, odmor i hranjenje. 

Migracije ptica su prirodno čudo. Ptice selice lete stotinama i hiljadama kilometara kako bi pronašle najbolje ekološke uslove i staništa za prehranu, uzgoj i odgoj mladih. Kada uslovi na mjestima uzgoja, odnosno razmnožavanja postanu nepovoljni vrijeme je za let u regije gdje su uslovi bolji. 

Ptice selice imaju savršenu morfologiju i fiziologiju da lete brzo i na velike udaljenosti. Često je njihovo putovanje iscrpljujuće. Nevjerovatna je činjenica kako se ptice selice precizno kreću. Nije u potpunosti shvaćeno kako ptice selice nalaze svoje puteve, ali se pokazalo da se mogu orijentisati danju uz pomoć sunca, noću uz pomoć zvijezda, a uz pomoć geomagnetskih polja mogu se orijentisati u bilo koje doba. Neke vrste mogu čak otkriti polarizirano svjetlo i koristiti ga za navigaciju noću. 

Zašto ptice selice trebaju zaštitu? 

Let na velikim udaljenostima uključuje prelazak mnogih granica između različitih zemalja sa različitom politikom o zaštiti okoliša, zakonodavstvom i mjerama očuvanja. Očigledno je da je potrebna međunarodna saradnja među vladama, nevladinim organizacijama duž cijelog puta jedne vrste radi razmjene znanja i koordinacije za očuvanje. Pravni okviri i instrumenti potrebni za takvu saradnju osigurani su multilateralnim sporazumima. 

Svjetski dan ptica selica ima globalni doseg i djelotvoran je alat koji pomaže podizanju svijesti o prijetnjama sa kojima se ptice selice susreću, njihovom ekološkom značaju i potrebi međunarodne saradnje za njihovo očuvanje. 

Konvencija o očuvanju migratornih vrsta divljih životinja i Afričko-euroazijski sporazum o vodenim pticama su jedini međuvladini ugovori Ujedinjenih naroda koji rade na očuvanju ptica selica i njihovih staništa, okupljajući zemlje u pokušaju rješavanja mnogih prijetnji njihovom opstanku. 

Otprilike 2000 od 11,000 vrsta ptica migrira, od kojih neke prelaze ogromne udaljenosti i neprestano lete i do 12.000 kilometara. Putevi ptica selica prostiru se u više zemalja i uključuju rute koje ptice slijede, općenito u smjeru sjever-jug i jug-sjever dva puta godišnje jer usput traže najbolje mogućnosti za razmnožavanje i odmor. 

Šta kažu drugi o Svjetskom danu ptica selica 

Ptice selice su svjetski putnici. Generacijama su povezivale ljude, zemlje i ekosisteme, ali one također imaju mjesto u prvom redu planetarne krize klimatskih promjena, gubitka biološke raznolikosti i zagađenja. Klimatske promjene mijenjaju migracijske obrasce ptica“ – navodi Inger Andersen, zamjenica generalnog sekretara Ujedinjenih naroda i izvršna direktorica Programa UN-a za okoliš. 

Svjetski dan ptica selica je prilika za ljude širom svijeta da slave i uče o pticama, te da se ponovo povežu s prirodom, aktivnim slušanjem i posmatranjem ptica gdje god se nalazile. Svjetski dan ptica selica podsjeća na važnost zajedničkog rada na zaštiti ptica selica i prirode.“ – Amy Fraenkel, izvršna sekretarica Konvencije o očuvanju migratornih vrsta divljih životinja. 

Kako je svijet utihnuo zbog situacije u kojoj smo se našli proteklih godinu dana, izgledalo je kao da su ptice odjednom postale glasnije. Ipak, vjerujem da se ništa drugačije nije dešavalo osim što smo možda počeli pažljivije slušati. Ali jedna stvar je jasna – ptice i njihova pjesma bili su pravi izvor utjehe i radosti za mnoge ljude širom svijeta u ovom teškom vremenu. Ne smijemo zaboraviti, da su ptice, a naročito ptice selice širom svijeta stalno pod prijetnjom i da će rješavanje ovog problema, zahtijevati ulaganje u prirodu, kao i blisku saradnju među zemljama.“ – Jacques Trouvilliez, izvršni sekretar Afričko-euroazijskog sporazuma o vodenim pticama. 

 

Izvori:  

https://www.worldmigratorybirdday.org/news/2021/world-migratory-bird-day-9-october-set-inspire-global-chorus-birds-and-nature  
http://www.birdlife.org/worldwide/programmes/migratory-birds 
https://www.fws.gov/pacific/migratorybirds/definition.html 
https://www.worldmigratorybirdday.org/migratory 
https://earthnworld.com/migratory-birds/ 

Pin It on Pinterest

Share This