Ekoljublja

Ilustracija

Vrsta granta: Mediji

Naziv projekta: Ekoljublja

Nosilac projekta: Denameda d.o.o., Start BiH

Područje djelovanja: Bosna i Hercegovina

Cilj projekta: Doprinijeti jačanju utjecaja organizacija civilnog društva, institucija, struke, aktivista, aktivistica i i medija u Bosni i Hercegovini u njihovom djelovanju na zaštiti okoliša kao i jačanju njihove saradnje i umrežavanja.

Trajanje projekta:  7 mjeseci

Opis projekta:

Startova tri medija dugi niz godina se bave okolišnim temama – u tu svrhu su još prije 15 godina izdavali printano izdanje kao prilog magazinu Start BiH koje se bavilo promocijom turizma i zaštite okoliša, a koje je kasnije preraslo u webmagazin www.bhputovanja.ba sa istim ciljem i svrhom.

Njihova dosadašnja iskustva pokazuju da u Bosni i Hercegovini ima i struke i institucija, organizacija i pojedinaca/pojedinki, ratificiranih dokumenata… koji se intenzivno bave problematikom okoliša ali nisu imali dovoljno prostora i podrške u medijima ili je imaju samo onda kada je neki okolišni problem aktuelan. Dodatna boljka našeg društva je i što politika određuje sljedeće korake, pa i ove koji se tiču okoliša. U tom smislu, kroz projekat „ Ekoljublja“, bit će kreirani multimedijalni sadržaji koji će kontinuirano promovisati, informisati i educirati javnost o različitim eko temama, dati priliku struci, institiucijama, organizacijama civilnog društva, pojedincima, kako bi svi zajedno utjecali na promjenu svijesti bh. javnost ali i donosilaca odluka koji su dužni da u skladu sa međunarodnim sporazumima koje je BiH dužna provoditi u skladu sa dokumentima koje je ratificirala iz oblasti okoliša, klime i energije. 

Akcenat projekta je da svaka osoba ima pravo na zdrav i ekološki prihvatljiv okoliš kao temeljno ustavno pravo, ali i obavezu da se o njemu brine za sebe i buduće generacije.