NAZIV ŠKOLE I MJESTO: Prva osnovna škola Široki Brijeg, Široki Brijeg

OSNOVNE INFORMACIJE O ŠKOLI: Prva osnovna škola ima 1105 učenika u centralnoj školi i u pet područnih. U centralnoj školi su učenici od VI. do IX. razreda (predmetna nastava), dok je u područnim školama zastupljena razredna nastava (od I. do V. razreda). U centralnoj školi imamo i specijalni odjel, za učenike s poteškoćama u učenju. Osim centralne škole imamo i osam područnih škola, s 28 odjeljenja te 20 kombiniranih odjeljenja. U školi je uposleno 93 nastavnika/ice, kao i 9 djelatnika kao  administrativnog i pomoćnog  osoblja.

EKO KOORDINATOR/ICA ŠKOLE: Dr. sc. Olgica Marušić, doc. – profesorica biologije i kemije u Prvoj osnovnoj školi Široki Brijeg

OBLAST/I UNAPREĐENJA U OKVIRU PROJEKTA MISLI O PRIRODI!:

  • otpad;
  • školsko dvorište;
  • integracija okolišnih/ekoloških tema/

POČETNO STANJE U OBLASTI UNAPREĐENJA:

Otpad: Prva osnovna škola Široki Brijeg dugi niz godina prikuplja sekundarne sirovine (papir, PET ambalažu, korištene baterije, plastične čepove…). Simbolična sredstva dobivena tim akcijama ulaže u nastavna sredstva i pomagala, sadnice cvijeća, ukrasnog grmlja i voćaka. Učenike koji se posebno istaknu u tim akcijama nagrađuje jednodnevnim izletom. Akcije prikupljanja sekundarnih sirovina su iznimno uspješne, godišnje prikupimo od 12 -13 tona starog papira te ogromnu količinu PET ambalaže.

Školsko dvorište: Svake godine, iznova, uređujemo školsko dvorište, sadimo nove sadnice te održavamo postojeće. Dio sadnica je iz donacije, dok ostatak donesu djeca i zasade u školsko dvorište. Trenutno imamo nekoliko trajnica i lukovice koje su ostale od prošle godine, pa namjeravamo u sklopu terenske nastave urediti prostor na ulazu u školu nakon proljetnih praznika. Zbog nedostatka video nadzora, nova školska godina je uvijek popraćena razočaranjem zbog isčupanih sadnica cvijeća i ukrasnog grmlja te polomljenih sadnica drveća i voćaka, stoga želimo ubuduće izbjeći taj ekocid ugradnjom video nadzora.

Godinama maštamo o botaničkom vrtu s autohtonim biljnim vrstama, kao i o natkrivenoj vanjskoj učionici u kojoj bi se mogla održavati nastava. Namjeravamo zasaditi i gredice s ljekovitim biljem te izrađivati različite suvenire u sklopu Učeničke zadruge, čije je utemeljenje u tijeku. Nadalje, želimo dodatne klupe uz drvored te kompostište za odlaganje organskog otpada.

Dvorište naše škole je veliko, ali na žalost nedovoljno uređeno. Želimo uz Vašu financijsku pomoć i naša zalaganja promijeniti izgled našeg dvorišta, na zadovoljstvo naših učenika, nastavnika i roditelja! Iz sljedećih fotografija je vidljivo da imamo dosta neuređenih površina koje namjeravamo urediti kao botanički vrt, vanjsku učionicu te kompostište.

Integracija okolišnih tema: Ekološka sekcija uređuje eko kutak unutar škole te se prigodno obilježavaju značajniji ekološki datumi. Upravo pripremamo eko kutak za Dan voda, 22. ožujka. Nakon toga, namjeravamo obilježiti i ostale kao što smo činili svake godine. Prilikom uređenja imamo pomoć likovne sekcije, a učenici svih odjela donose svoje prigodne uratke, pri čemu se biraju najbolji te se izlažu.