Hrvatska je zaštitila 38 posto svoje teritorije, Slovenija 40, a BiH samo 3 posto!

27. jun, 2024

Povećanje broja i površine zaštićenih područja u BiH i unapređenje njihovog upravljanja moguće je učiniti kroz uspostavljanje kantonalne javne ustanove, posebno imajući u vidu da je svega tri procenta ukupne teritorije u državi pod zaštićenim statusom. Ovo je jedan je od zaključaka konferencije pod nazivom „(Ne)zaštićena područja Zeničko-dobojskog kantona“, koju su zajednički organizirali svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria u BiH, UG Fojničani Maglaj i Eko-forum Zenica, ispred Koalicije za zaštitu prirode kantona i uz podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

„Nažalost, svega 3 posto teritorije u BiH je zaštićeno. To je daleko ispod standarda Evrope, čak i okruženja. S druge strane, skloni smo da ukazujemo na ogromne prirodne potencijale kojima BiH raspolaže. Naše organizacije, kroz inicijative uspostave zaštićenih područja, pokušavaju unaprijediti institucionalnu, formalnu zaštitu prirode u Zeničko-dobojskom kantonu, u saradnji sa strukom, naukom i privredom. Iz tih sektora su naši partneri, koji itekako podržavaju ovakva rješenja. Jedini način je uključivanje svih interesa koji postoje, kada se govori o održivom upravljanju prirodnim resursima. Ti interesi mogu biti suprotstavljeni, ali i ova konferencija je organizovana s ciljem da ih međusobno pomirimo, kako bismo odgovorno upravljali našim bogatim prirodnim resursima,” kazao je direktor Udruge Dinarica – WWF Adria u BiH, Đorđe Stefanović koja kroz Projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ podržava povećanje efikasne i održive zaštićene teritorije Bosne i Hercegovine.

„Ministarstvo podržava inicijative nevladinog sektora na zaštiti prirode u ZDK i osnivanje javne ustanove, koja će na zakonit način brinuti o bogatim prirodnim resursima na ovom području“ izjavio  je Kasim Alić, savjetnik ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Zeničko-dobojskog kantona.

Koalicija za zaštićena područja Zeničko-dobojskog kantona zalaže se za uspostavu novih zaštićenih područja i osnivanje javne ustanove, koja će se, na temelju Zakona o zaštiti prirode FBiH, na stručan i održiv način baviti zaštitom i razvojem prirode. Dio konferencije bio je posvećen predstavljanju inicijativa organizacija iz Olova, Maglaja, Zenice, Žepča, Kaknja i Vareša, za zaštitu prirodnih ljepota rijeke Orlje, planine Zvijezda, Babina i Tvrtkovca, pećine Mokra Megara, Matinskog visa, Trstionice i močvare Bistrik.

U Zeničko-dobojskom kantonu, pod određenom formom zaštite je jedino Spomenik prirode „Tajan“, koji je proglašen 2008. godine, što čini svega 1,5 % teritorije ovog kantona. Usporedbe radi, susjedna Hrvatska zaštitila je 38% svog nacionalnog teritorija, dok je Slovenija taj broj povećala na 40%. 

Događaju su prisustvovali i predstavnici Centra za promociju civilnog društva, koje kroz Projekat „Misli o prirodi!“ podržava brojne projekte uspostave i razvoja zaštićenih područja u Zeničko-dobojskom kantonu, te USAID-a i njihovog programa razvoja održivog turizma.

Konferencija je dio zagovaračkih aktivnosti na unapređenju zaštite prirode u ovom kantonu, kroz povećanje broja i površine zaštićenih područja, kao i unapređenje upravljanja prirodom kroz uspostavljanje kantonalne javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima.

U okviru ovog zagovaračkog procesa uspostavljena je radna grupa sastavljena od predstavnika Koalicije i Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koja će u narednom periodu zajednički raditi na ovim pitanjima.

Magazin BUKA

Pin It on Pinterest

Share This