NAZIV ŠKOLE I MJESTO: JU Druga osnovna škola Zavidovići

OSNOVNE INFORMACIJE O ŠKOLI: Škola broji 636 učenika/ica i 76 uposlenih. Škola ima dvije područne škole – područna škola Alići-Dolina i područna škola Gornji Lug.

EKO KOORDINATOR/ICA ŠKOLE: Čolaković Amira, nastavnica Biologije i Hemije

OBLAST/I UNAPREĐENJA U OKVIRU PROJEKTA MISLI O PRIRODI!: Voda, otpad, biodiverzitet

POČETNO STANJE U OBLASTI UNAPREĐENJA:

  • U oblasti vode a u cilju smanjenja potrošnje vode i racionalnog korištenja promijeniti česme i ventile ( na mjestima gdje je najneophodnije). Uz formiranje timova zajedno sa nastavnicima, nenastavnim osobljem i učenicima pratiti stanje potrošnje vode, održavati časove kroz nastavne i vannastavne aktivnosti, uređenje eko kutka.
  • U oblasti vezano za otpad nabaviti posude za razvrstavanje otpada jer naša škola ima đačku kuhinju i primijetili smo da učenici dosta koriste razne sokove u plastičnoj ambalaži. Veliki  broj plastičnih boca se nalazi zajedno u kontejnerima sa ostalom vrstom otpada. Razvrstavanje, mjerenje papira i plastike, monitoring i odvoz otpada uz pomoć firme.

 

  • U oblasti biodiverziteta unaprijediti školsko dvorište tj. u jednom dijelu dvorišta napraviti dio za kompostiranje organskog otpada (lišće, trava i ostalo). Zatim napraviti stol i klupe kako bi učenici mogli održati časove u prirodi. Ugraditi i nekoliko kućica za ptice kao i urediti vrt za cvijeće.