Akademija eko-novinarstva

ilustracija

Vrsta granta: Mediji

Naziv projekta: Akademija eko-novinarstva

Nosilac projekta: Centar za informatički razvoj – INFOARS

Područje djelovanja: Banja Luka

Cilj projekta: Unaprijediti kvantitet i kvalitet medijske pokrivenosti pitanja iz oblasti ekologije i uključenost građana u eko-aktivizam/novinarstvo u Banjaluci.

Trajanje projekta: 10 mjeseci

Opis projekta:

Projekat adresira probleme vezane za kvalitet i kvantitet sadržaja o temama iz oblasti životne sredine u lokalnim medijima, direktno kroz kreiranje kvalitetnih sadržaja na informativnom portalu banjaluka.com za vrijeme trajanja projekta, te indirektno kroz izgradnju kapaciteta studenata i građana u Banjaluci za djelovanje u medijskom prostoru na ovu temu.

Projekat se sastoji se od dvije grupe paralelnih aktivnosti, odnosno dva paralelna programa – jedan namijenjen građanima i drugi namijenjen studentima. Građanima projekat stavlja na raspolaganje mobilnu aplikaciju eko:mšija u svrhu lakše komunikacije sa medijima o eko-temama, te im daje osnovna znanja i nephodne informacije kako da koriste ovaj alat. Studentima projekat daje pristup praktičnoj obuci za online novinarstvo, uz dopunu znanja vezano za žurnalistiku i ekologiju, te priliku da steknu konkretno praktično iskustvo u istraživačkom novinarstvu.

Oba programa za zajednički rezultat imaju kreiranje konkretnih medijskih sadržaja na temu životne sredine, i izgradnju kapaciteta aktera, te uključuju aktivnosti promocije kako projekta tako i tematike u fokusu. 

Neformalni partneri na projektu su Fakultet za ekologiju Nezavisnog univerzitety Banja Luka, Fakultet političkih nauka i Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i studentska organizacija za razmjenu studenata i prakse AIESEC. Ovi partneri su uključeni u svrhu animiranja studenata za učešće u projektu.